skip to Main Content

5 Tips bij het kopen van een kinderfiets

Eindelijk is het zover: Je kind is eindelijk toe aan een echte fiets. Geen loopfiets meer, weg met die zijwieltjes! De zoektocht naar een goede, betrouwbare fiets is gestart. Maar hoe mooi en stoer al die nieuwe fietsen er ook uit zien, toch zijn er wel een paar hele belangrijke punten waar je op moet letten. Wij hebben 5 tips voor jullie op een rijtje gezet!

Deze tips gelden trouwens voor kinderfietsen van 10 inch tot en met 26 inch.

Tip 1: Koop nooit ‘op de groei’

Het lijkt zo aantrekkelijk om een fiets op de groei te kopen, zodat deze misschien een paar jaar langer mee gaat. Helaas werkt het niet zoals bij kleding en is het juist bij kinderfietsen zelfs gevaarlijk om ze te groot te kopen. Je kind moet namelijk met de voeten plat op de grond kunnen staan terwijl hij/zij op het zadel zit. Alleen dan kan je kind de fiets echt onder controle houden tijdens het fietsen. En daarnaast fietst een te grote fiets ook echt niet prettig. Hier vind je een handig overzicht om de juiste maat te bepalen wanneer je een kinderfiets van Fietsenopfietsen bestelt.

Tip 2: Koop niet te klein.

Een inkoppertje misschien, maar het kan ook heel verleidelijk zijn om een te kleine fiets te kopen, zodat je kind ‘makkelijker’ kan fietsen. Je merkt dat de fiets te klein voor je kind is, wanneer hij/zij met de knieën tegen het stuur aankomt. Dit is niet alleen heel oncomfortabel tijdens het fietsen, maar ook nog eens erg gevaarlijk. Zeker niet doen dus!

Tip 3: Stuurbreedte en zadelhoogte.

In het algemeen geldt de regel, dat de stuurbreedte van de fiets even groot moet zijn als de schouderbreedte van je kind. Handig om dit even op te meten dus. Een verstelbaar zadel is fijn, zodat je kind toch een beetje kan ‘meegroeien’ met de fiets. Zet het zadel zo nodig in het begin op een lage (of de laagste) stand en zet het hoger wanneer je kind groeit. Hetzelfde kun je doen met een verstelbaar stuur om weer te voorkomen dat je kind met zijn/haar knieën tegen het stuur aankomt.

Tip 4: Wat is het ‘doel’ van de fiets?

Wanneer je kind voornamelijk rondom het huis en in de buurt fietst, zal verlichting nog geen absolute noodzaak zijn. Maar voor oudere kinderen, die zelfstandig met de fiets naar school, sportclub of vrienden gaan, moet je hier zeker wel rekening mee houden. Vaste verlichting is een optie, maar losse fietslampjes kunnen ook een uitkomst zijn. Een goed slot en eventueel extra kettingslot zijn ook zeker geen overbodige luxe!

Tip 5: Wat wil je kind?

Hoe ouder kinderen worden, hoe sterker hun eigen mening meestal wordt.. Gelukkig zijn er legio modellen en kleuren om uit te kiezen. Sta er wel nog even bij stil hoe jouw kind meestal met zijn/haar spullen omgaat. Dit is namelijk handig om te laten meetellen in jullie keuze voor het materiaal van de fiets. Een stalen frame is bijvoorbeeld behoorlijk sterk en duurzaam en kan wel tegen een stootje. 

Als je deze 5 tips opvolgt, ben je er in ieder geval van verzekerd dat jouw kind de perfecte fiets heeft voor vele uren fietsplezier! En nog een extra tip: Trakteer jezelf ook op een mooie damesfiets, zodat je jouw racemonster in ieder geval bij kunt houden!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met fietsenopfietsen.nl.

Back To Top