skip to Main Content

Ken je dat? Je zit gezellig met je kleintje aan tafel een boterham te eten. Dan begint het ineens heel enthousiast te wijzen. Iets heeft zijn of haar interesse opgewekt, maar wat? Zie je je fles? Wil je nog een stukje brood?
Of zo’n fijne zonnige herfstdag: Je wandelt lekker buiten, je baby warm ingepakt in de wagen. Plots kijkt het lachend naar boven met een zwaaiend handje.
Wat zie je lieverd? Een vliegtuig, een vogel?
Zou het niet heerlijk zijn als je baby met één simpel gebaar kan aangeven wat het ziet?
Goed nieuws: Dat kan!

Door Hilde

Babygebaren
Een baby wordt zich, wanneer het 6 maanden is, steeds meer bewust van de wereld om zich heen. Het kan bijvoorbeeld al een link leggen tussen de dingen die het hoort en wat daarna volgt. Het snapt dat het eten krijgt wanneer jij dit zegt, dat het naar bed gaat als jij het over slapen hebt.
Maar hoe handig zou het zijn als het kind zelf kan aangeven iets te willen eten. Heel simpel, door middel van een gebaar.
Met Babygebaren kun je de periode tussen het begrijpen van taal en het beginnen met praten overbruggen. Je geeft je kindje de mogelijkheid om toch duidelijk te kunnen maken wat het nodig heeft. Een verrijking voor kind en ouders.

Alleen maar voordelen
Babygebaren zorgen ervoor dat je kleine met jou kan communiceren. Dit scheelt veel frustratie en verdriet doordat je niet eindeloos hoeft te raden wat je kindje bedoelt. Met één gebaar kan het duidelijk maken wat het wil.
Zoals eerder gezegd, kun je de periode overbruggen die leidt tot het daadwerkelijk praten. Maar ook als je kindje leert praten, is het in het begin nog vaak gissen naar wat het precies bedoelt. Ook hier zijn de gebaren dus een uitkomst. Naast het uitspreken van het woord, kan je kind het bijbehorende gebaar gebruiken waardoor jij het meteen begrijpt.
Wanneer je Babygebaren gebruikt, kijken jij en je kindje elkaar aan. Hierdoor heb je veel meer aandacht voor elkaar en komt de boodschap in één keer over.
Ook erg handig: je hebt niet per se geluid nodig wanneer je via Babygebaren iets duidelijk wil maken. Door het autoraam nog even zeggen dat je van je kleine houdt? Geen probleem, zeg het met een gebaar!

Over Babygebaren Groningen
Babygebaren Groningen werkt samen met Babygebaren Nederland, dat is opgericht door Lissa Zeviar. Zij werken met gebaren uit de Nederlandse gebarentaal.
In Groningen is het opgezet door Petra Nell. Zij begon zo’n 12 jaar geleden als juf op de basisschool en is uitgegroeid tot docent omgangskunde. Tijdens haar werk kwam zij al vaker methoden tegen die door middel van gebaren de taalontwikkeling stimuleren.
Petra zag een mooie kans om ook de allerkleinsten vertrouwd te maken met het gebruik van gebaren.

“Met de komst van mijn zoontje Hugo ben ik mij meer gaan verdiepen in de (taal)ontwikkeling van baby’s. Het gebruik van eenvoudige gebaren geeft hem een vaardigheid om zich te kunnen uiten voordat hij kan praten. Deze vaardigheid heeft een positief effect op alle ontwikkelingsgebieden. Het is een cadeautje wat ik van hem krijg als hij middels een gebaar vertelt wat hij graag wil of wat hij ziet.”

Kennismakingsworkshop
Als je wilt ontdekken of Babygebaren iets voor jou is, kun je een kennismakingsworkshop bijwonen.
In één uur tijd wordt de basis uitgelegd, leer je al enkele gebaren en wordt door verschillende activiteiten duidelijk hoe jij Babygebaren kunt gebruiken.

Kost dat? €7,50 per persoon
Waar? Kijk voor het actuele overzicht in de agenda
Voor wie? (toekomstige) ouders en verzorgers, studenten aan een pedagogische opleiding, leidsters in de kinderopvang, een ieder die belang kan hebben bij Babygebaren

Oudercursus
Ben je al overtuigd van de voordelen van Babygebaren, dan kun je je aanmelden voor een oudercursus. Deze cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten en is in principe bedoeld voor één of beide ouders. Kun je niet beiden komen of ben je alleenstaande ouder dan kun je samen komen met iemand die ook vaak bij je kind is. Denk aan opa of oma die regelmatig oppast, een zus of vriendin.
Tijdens de eerste bijeenkomst leer je de basis van Babygebaren. Er wordt uitgelegd hoe je je baby een gebaar aanleert en hoe je deze tijdens je dagelijkse routine kunt toepassen. Na deze eerste les ken je al 50 gebaren!
De tweede en derde bijeenkomst geven je de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen. Ook leer je hoe je Babygebaren kunt gebruiken in verschillende spelvormen.

Kost dat? €80,- per cursus, inclusief het boekje “Babygebaren, de eerste woordjes”
Waar? Kijk voor het actuele overzicht in de agenda
Voor wie? Ouders en opvoeders

Resume
Wat biedt Babygebaren Groningen? De mogelijkheid om met je kind te communiceren wanneer praten (nog) niet mogelijk is.
Voor wie? Ouders, opvoeders, pedagogisch medewerkers, andere belangstellenden
Kost dat? Kennismakingsworkshop €7,50
Oudercursus €80,- per cursus, inclusief boekje
Hoe meld ik me aan? Hier kun je je opgeven voor de workshop of cursus
Meer informatie? Hier kun je je vraag stellen. Je kunt Petra uiteraard ook een mail sturen of bellen op 06 – 20 33 50 35.

gebaren afbeeldingen1 (2)“Toen onze dochter acht maanden was kon ze zich uitdrukken door middel van eenvoudige gebaren zoals ‘melk’, ‘meer’ en ‘klaar’. Nu is ze dertien maanden oud en gebruikt meer dan vijfendertig gebaren om zich uit te drukken.”

“Onze zoon had zo’n tachtig gebaren geleerd tegen de tijd dat hij achttien maanden was. We konden ‘gesprekjes’ voeren over de wereld om hem heen. Hij kon ons vertellen wat hij wilde hebben, en ook wat hij dacht. zo kon ik als het ware een kijkje in zijn hoofd nemen.”

“Onze zoon begon te jengelen en zijn eten van tafel te vegen wanneer hij geen eten meer wilde. Na 9 maanden gebruikte hij het gebaar voor ‘klaar’ om aan te geven dat hij genoeg had gegeten. Dit gebaar gebruiken we ook als we bijvoorbeeld klaar zijn met verschonen of een spelletje, zo sluiten we het ene af en kondigen we een andere ‘activiteit’ aan.”

Back To Top