skip to Main Content

Taal voor Taal – Communiceren met de allerkleinsten

Petra Nell van Taal voor Taal vroeg of één van onze crewleden zin had om een cursus Babygebaren te volgen. Rixt wilde dit graag doen voor haar dochter van 1 jaar. De cursus bestaat uit drie avonden in een tijdsbestek van ongeveer 2 à 3 maanden. Zo heb je tijd tussen de avonden om te oefenen met je kindje.

Wat is babygebaren?

Hoewel een kind doorgaans pas rond de leeftijd van een jaar begint met praten, is het al veel eerder in staat om met zijn omgeving te communiceren. Door je kind gebaren aan te leren, kun je die tussenliggende periode overbruggen. Dat scheelt aardig wat frustratie voor ouder en kind.

De hersenen van je kindje zijn, wanneer het tussen de 6 en 9 maanden oud is, dusdanig ontwikkeld dat ze zich steeds meer bewust worden van hun directe omgeving. Woorden worden verbonden aan voorwerpen. Je kindje is in staat om te begrijpen wat er gaat gebeuren als je bepaalde activiteiten aankondigt, zoals eten, slapen, boodschappen doen of wandelen.  Je kindje wil jou graag vertellen wat het op dat moment nodig heeft.  Met babygebaren geef jij jouw kindje de mogelijkheid om dit te doen, zonder dat jij je steeds afvraagt wat het nou precies wil. Ook is je kindje in staat om de dialoog met jou aan te gaan. Jij als ouder krijgt door de gebaren van je kindje meer inzicht in zijn/haar belevingswereld.

babygebaren_groningen_1

Eerste cursusavond – de basis

Tijdens de eerste avond van de cursus Babygebaren bij Petra, introduceert zij zichzelf e
n natuurlijk de Babygebaren. Een klein stukje geschiedenis, de basisgebaren en de kind- en ouder gerelateerde gebaren. In deze paar uurtjes leer je al 50 gebaren! Je zult je verbazen hoe makkelijk je de meeste gebaren onthoudt. En gelukkig is er een naslagwerk dat je de daaropvolgende weken kan gebruiken tijdens het oefenen.

Petra vertelt dat een kindje van 8 maanden al in staat is om terug te gebaren. Ik vind het eigenlijk jammer dat we niet eerder zijn begonnen, want mijn dochter is bijna één jaar bij aanvang van de cursus. Na een inspannende avond keren we huiswaarts met een heleboel informatie en hebben we dus al 50 gebaren onder de knie!

Van theorie naar praktijkpapa

Uiteraard brengen wij het geleerde direct in de praktijk! Het advies van Petra is wel om niet gelijk alle geleerde gebaren in één keer te introduceren, maar om te starten met ongeveer 12 gebaren. Wij  beginnen met een aantal gebaren uit het dagelijks leven, waaronder natuurlijk mama en papa. Hanne heeft deze erg snel onder de knie!  We vinden het verbazingwekkend, hierdoor hebben we er allemaal veel plezier van. De gebaren die zij snel heeft opgepakt zijn mama, lekker en aai. Al heel snel volgen de gebaren klaar en vogel. Wij gebruiken de gebaren niet consequent genoeg en ook niet dagelijks, maar ik ben wel blij dat ze sommige gebaren al zo goed weet en daardoor dingen duidelijk kan maken.

Tweede cursusavond – hoe moest het ook alweer?

Op naar de tweede avond van de cursus. O jee! Hoe zat het ook alweer? Het geeft niets, alles wordt nog eens herhaald en we spelen het spelletje Ik ga op reis en neem mee, alleen dan in gebaren. Een goede oefening, want het blijft goed hangen en zelfs de volgende dag kan ik het hele rijtje nog moeiteloos opnoemen. De tweede avond komt op het juiste moment, want ik merkte dat de gebaren al een beetje aan het wegzakken waren.

Hoe hard ik ook mijn best doe, na de tweede avond  krijg ik er niet meer gebaren in bij Hanne. Ik baal hier flink van,  want ik zie dat ze me soms dingen probeert duidelijk te maken maar ik begrijp haar niet. Ik heb een berichtje gestuurd aan Petra met de vraag of ze tips heeft. Als antwoord krijg ik: “Waarschijnlijk is Hanne bezig met andere dingen die momenteel meer aandacht vragen dan de gebaren”. En ja hoor, een paar dagen later zet ze haar eerste losse stapjes. Daar ging dus alle  aandacht naar toe. Ik ben weer gerust en ga met Hanne verder met de gebaren.

Derde cursusavond – samenvatten, herhalen en dieren!

mamaNet zoals bij de tweede cursusavond vraagt ze hoe het de afgelopen periode is gegaan. We zijn eigenlijk blijven hangen doordat Hanne bezig was met andere ontwikkelingen. Petra vertelt nog eens dat kindjes van haar leeftijd zich maar op één ding tegelijk kunnen focussen dus het is helemaal niet erg. Deze avond staat in teken van de samenvatting van de vorige avonden en het herhalen van de gebaren. We leren een hoop nieuwe dierengebaren. En dat komt goed uit, want Hanne is dol op dieren.  Even later schuift ook mijn vriend aan en hij raadt de woorden die wij voor hem gebaren. Hij was al enthousiast, maar raakt nu nog enthousiaster door Petra.

Mijn eindoordeel

Inmiddels is de cursus alweer even geleden, maar  kan ik zeggen dat wij er nog steeds  elke dag  veel plezier van hebben. Aan het scala van de gebaren die Hanne al weet, hebben wij nog helpen en boek toegevoegd. Zodra deze goed in haar systeem zitten, gaan we weer nieuwe gebaren introduceren. Ik merk dat dit het beste werkt voor haar, maar ook voor mij.

Praktische informatie

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook een cursus bij Taal voor Taal volgen?

Waar? Kijk voor het actuele overzicht op haar website (locaties o.a. in Groningen & Zuidlaren)
Voor wie? Ouders, opvoeders, pedagogisch medewerkers, andere belangstellenden
Kost dat? €80,- per cursus, inclusief het boekje “Babygebaren, de eerste woordjes”

Hier kun je je opgeven voor de workshop of cursus. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar Petra.

Back To Top