skip to Main Content

Begeleiding Bij Maaike | Interview door Hilde

“Oplossingsgericht werken, dat is mijn uitgangspunt. Niet te lang stilstaan bij het waarom maar vooruit kijken naar hoe het ook kan  Ik laat de kinderen aan het woord en vraag ze wat zij willen leren.”

Aldus Maaike Overeem, die in januari 2016 haar eigen praktijk voor orthopedagogische begeleiding begon.

Interview door Hilde

MaaikeWie is Maaike

Op de ochtend van ons interview word ik door Maaike warm welkom geheten aan haar keukentafel. Terwijl zij mij van een dampende kop thee voorziet, leren we elkaar alvast een beetje kennen.
Maaike is een prettige gesprekspartner waardoor ik mij snel op mijn gemak voel. En dat is belangrijk bij iemand aan wie je je kind moet toevertrouwen.

Dit kan anders!

Voordat Maaike voor zichzelf begon, werkte zij vier jaarlang als dyslexiebehandelaar/ -onderzoeker. In deze functie kon zij kinderen wel een helpende hand bieden, maar kwam zij er ook achter dat zij het graag anders wilde doen.

“Geen kind is hetzelfde en dus kun je niet  elk kind op dezelfde manier helpen. In mijn vorige baan liep ik vaak tegen vaststaande protocollen aan. Ik kan nu een creatieve behandeling bieden, die aansluit bij het kind.”

Creatieve behandeling

Na een reis van 4 maanden besluit Maaike om haar eigen praktijk op te zetten. Hier kan ze al haar creativiteit in kwijt en heeft ze de vrijheid om per kind een persoonlijke behandeling op te stellen die volledig is toegespitst op het individu.

Hiernaast is Maaike ook nog werkzaam in loondienst. Voor het CJG verricht ze schoolmaatschappelijk werk in de provincie Drenthe.

Wat doet Maaike

In haar eigen praktijk biedt Maaike orthopedagogische begeleiding aan kinderen die ergens moeite mee hebben. Dit kan van alles zijn. Dyslexie, faalangst, leerproblemen of sociale vaardigheden.

“Als je zoon of dochter verdrietig, boos, bang is of op een andere manier in de knoop zit, dan kan het zijn dat je als ouder ook even geen oplossing meer ziet. Ik kan je dan hulp bieden.”

Oplossingsgericht

Maaike werkt puur oplossingsgericht. Uiteraard is het belangrijk om te weten waar een probleem vandaan komt of welke stoornis een kind heeft. Maar daar blijft ze niet te lang bij stilstaan. Voor het kind is het belangrijker om naar de toekomst te kijken. Wat heeft hij/zij nodig om vooruit te komen en zijn/haar problemen te overwinnen.

Sociale vaardigheden

Kinderen kunnen moeite hebben om in een groep zichzelf te zijn en voelen zich dan niet begrepen. Bij Maaike kan je kind alleen of in groepsverband terecht om te werken aan sociale vaardigheden. Ze leert het om de eigen mening te delen en om naar die van anderen te luisteren, hoe ze contact maken en contacten onderhouden. Ook laat ze zien hoe je vriendjes/vriendinnetjes maakt.

Mindfulness

Maaike heeft een cursus mindfulness gevolgd, waarmee ze kinderen kan helpen hun gedachten de baas te worden. Kinderen die veel piekeren en zich snel druk maken, kunnen bij haar terecht om de rust in zichzelf te vinden.

Psycho-educatie

Als je kind een bepaalde diagnose heeft gekregen voor een specifieke stoornis dan is het soms lastig om daarna te bepalen hoe je ermee verder moet. Maaike bekijkt samen met je kind wat die stoornis precies voor hem/haar betekent en belangrijker nog, hoe hij/zij er het beste mee om kan gaan.

Opvoedondersteuning

Soms blijkt opvoeden om uiteenlopende redenen een heel pittige klus te zijn. En dan mag je als ouders best wel om professioneel advies vragen. Maaike geeft antwoorden op vragen over de opvoeding en ontwikkeling. Ook geeft ze tips en adviezen om je kind te begeleiden bij een optimale ontwikkeling. Maaike begeleidt jou/jullie in het veranderproces dat wordt ingezet om naar een fijne situatie toe te werken.

Goed om te weten

Bij Maaike is aangesloten bij het samenwerkingsverband Samen Sterk Zorg, dat bestaat uit een team van zelfstandig werkende professionals. Iedereen werkt vanuit zijn eigen talent, zijn eigen kracht en zijn eigen specialisatie om jou zo goed mogelijk te helpen.

Samen Sterk zorg heeft een contract als jeugdzorgaanbieder met alle gemeenten in de provincie Groningen. Als de hulpverlener woonachtig is in de provincie Groningen kan de begeleiding door de gemeente gefinancierd worden.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten of Maaike ook jouw kind kan helpen? Neem eens een kijkje op haar site of stuur haar meteen een mail!

 

 

Back To Top