skip to Main Content

Begin juli vond FestiValderAa plaats in het mooie Schipborg. Geen Groningen, maar dichtbij genoeg om een kijkje te gaan nemen. Ik kende het festival van naam, maar was er nog niet eerder geweest. Op een zonovergoten zaterdag reed ik naar de Drentse hei en liet me onderdompelen in een uniek festivalgevoel. Ook voor kinderen!

Klein maar fijn
Mijn bezoek aan FestiValderAa beperkte zich deze eerste keer tot het festivalterrein met festivalmarkt, theater, muziek en leuke kinderactiviteiten. In en om het festivalterrein was nog veel meer te doen. Er was een uitgebreid programma met theater, muziek en kunst voor jong en oud met onder andere Janne Schra, Maison du Malheur, Mister and Mississippi, Club Guy en Roni, De Noorderlingen, Het Houten Huis, De Jeugdtheaterschool en Het NNT. Overduidelijk een stevig programma met mooie namen en erg gevarieerd.

Het festivalterrein was niet heel groot, maar slim ingericht waardoor er veel overzicht was. Fijn als je met kleine kinderen op pad bent. Bij de entree viel ik gelijk met mijn neus in de spreekwoordelijke boter op de festivalmarkt. Trouwjurken voor twintig euro (heb ik laten hangen), kuntszinnige en handgemaakte tassen (met meer moeite laten hangen) en veel bijzondere sieraden en horloges (hierover verder geen commentaar). Na het kleine oponthoud bij de kraampjes wandelde ik verder naar het grote grasveld vol andere kraampjes met lekker eten en drinken. Aan de randen van het grasveld waren bovendien verschillende tenten opgesteld voor de nodige schaduw, maar vooral voor voorstellingen en andere activiteiten. Voor de kids was er een knutseltent waar getekend, gekleurd en geschminckt werd.

festival
KNUTSELEN @FESTIVALDERAA

 

Musica & relax
Het meest opvallende aan de middag FestiValderAa was de ontzettend relaxte sfeer. Iedereen hing op het gras, dronk biertjes of fris en de kinderen renden over het grasveld van activiteit naar activiteit. Door de kleinschalige opzet was er veel vrijheid voor de kleintjes om lekker in het gras te spelen. In de middag was het er ook nog niet zo druk, dus ruimte genoeg. Het publiek was opvallend gemeleerd: van uberhippie tot yup zeg maar. Een supersfeer met mooi weer en genoeg te doen. Op het grote podium ving halverwege de middag de eerste band aan en jong en oud stoof naar het podium om een dansje te maken.

festival2

 

Maak er een weekend weg van
Rondom FestivalderAa is er genoeg mogelijkheid tot overnachten. Mijn bezoek beperkte zich tot 1 dag, maar het is zeker de moeite waard om er langer te vertoeven. En bij weer als tijdens deze editie neem je gewoon een tent mee en ben je er een heel weekend lekker uit. In de ochtend kun je lekker wandelen in de prachtige bossen en in de middag en avond zijn de kinderen onder de pannen door al het leuks wat er te doen is.

Ook een fijne bijkomstigheid: het sanitair was erg netjes geregeld. Di is nog wel eens een heikel punt op festivals, maar niets dan lof voor FestivalderAa voor wat betreft dit punt.

Een klein puntje van verbetering zou zijn om het festivalterrein nog iets meer aan te kleden als het om programmering voor de kleintjes gaat. Het is een uitgelezen kans om ook de allerjongsten kennis te laten maken met theater, dans, muziek of kunst en de rest van de programmering is weliswaar op loopafstand, maar vraagt dus wel om het festivalterein achter je te laten. En het zou helemaal mooi zijn als er ook nog speciale kindercatering zou zijn. Er waren heerlijke pannenkoeken en BioBurgers, maar een speciaal kindermenuutje heb ik niet kunnen ontdekken. Gelukkig kan je eigen eten en drinken meenemen, maar het zou erg leuk zijn om ook met je kind te kunnen ‘dineren’ aan één van de picknicktafels.

Gaan, gaan!
De conclusie is helder: Festival der Aa is een mooie aanrader, helemaal om alvast een beetje in de vakantiestemming te komen. Het is dichtbij huis, ontspannen en jij en je kind doen leuke nieuwe indrukken op. Ook best wel een aanrader om heen te gaan zonder kinderen, trouwens. Maar dat mag ik natuurlijk eigenlijk niet zeggen :).

Meer FestiValderAa vind je op hun website, hun Facebookpagina en hun Twitter.

 

festival3

 

Back To Top