skip to Main Content
zakgeld, financiele opvoeding, mijn financiele huishoudster, www,mijnfinancielehuishoudster.nl

Hoe kun je de financiële opvoeding van je kind aanpakken?

Mijn Financiële Huishoudster helpt je hiermee in een serie blogs over dit onderwerp. Met het doel jou te inspireren het op jouw manier te doen. Want er is niet één goede manier. Je moet doen wat bij jou past (lees voor kind ook kinderen en voor hij ook zij).

Onderwerp van vandaag – Zakgeld. Waarom, hoeveel en hoe leer je je kind daar mee om te gaan?

Waarom zakgeld?

Zakgeld is een belangrijke tool om je kinderen al vroeg te leren met geld om te gaan. Ze kunnen oefenen met geld uitgeven en het managen van geld. Zoals al eerdergenoemd; voor een goede financiële basis is het goed om al op tijd met de financiële opvoeding te beginnen. Kinderen met een goede financiële opvoeding komen minder vaak in de financiële problemen.

Vanaf welke leeftijd zakgeld?

Het NIBUD geeft aan dat kinderen vanaf ongeveer 6 jaar de verschillende munten kunnen herkennen en dat dit een goed moment is om te beginnen met zakgeld. Kijk vooral naar jouw eigen kind. Is die al eerder geïnteresseerd in geld? Dan kun je eerder beginnen. Herkent jouw kind pas rond zijn 7e verjaardag de munten? Dan begin je later.

Hoeveel zakgeld?

Hoeveel zakgeld je geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind, maar natuurlijk ook van je eigen financiële situatie. Heb je het zelf financieel zwaar dan geef je minder. Heb je het financieel heel breed? Kijk uit dat je niet te veel geeft. Het moet ook behapbaar en leerzaam blijven voor een kind. Wanneer een 6-jarige elke week € 10,- krijgt kan hij waarschijnlijk alles kopen wat hij wil en leert hij geen keuzes maken.

Het NIBUD geeft de volgende bedragen aan;

Leeftijd Zakgeld per week
5 0,50
6 1,- tot 2,-
7 1,- tot 2,-
8 1,- tot 2,-
9 1,20 tot 2,-
10 1,70 tot 2,-
11 2,- tot 2,30
12 3,- tot 4,60
13 3,50 tot 4,60
14 4,60 tot 4,95
15 4,95 tot 5,75
16 4,95 tot 5,95
17 5,- tot 6,90
18 5,95 tot 9,25

Zorg dat er ruimte blijft om ieder jaar een “loonsverhoging” te geven.

Krijgt jouw kind meer of minder zakgeld dan zijn vriendje? Dat betekent niet dat jij het zakgeld moet aanpassen. Het is een prachtig voorbeeld van de werkelijkheid. Niet iedereen heeft hetzelfde inkomen en dat is prima.

Belangrijk: Zorg dat er regelmaat in het zakgeld zit. Bij voorkeur elke week op hetzelfde moment. Zet een herinnering in je telefoon. Anders zakt het vaak snel weg en kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Wat te doen met zakgeld?

Je hebt nu bepaald wanneer en hoeveel zakgeld je gaat geven. Nu is het tijd om het concept zakgeld uit te leggen aan je kind.
Leg uit waarom hij zakgeld krijgt en wat hij ermee moet doen. Het is verstandig om voor dit gesprek met je kind eerst een gesprek met je partner gehad te hebben over de voorwaarden van het zakgeld.

Er zijn verschillende mogelijkheden om afspraken te maken over het besteden van het zakgeld maar eigenlijk zit er altijd een spaaronderdeel in. Laat hem een deel van het zakgeld standaard sparen.

Vanuit Amerika komt een andere inzet van zakgeld naar boven. Daar zijn experts ervan overtuigd dat je van je inkomen 10% moet sparen, 10% doneren en 10% investeren. De overige 70% mag je uitgeven. Zij vinden dat je je kind dit ook zo moet leren.

Kies voor afspraken die dicht bij jullie liggen. Zelf 100% uitgeven en je kind iets anders leren is heel lastig. Een kind kijkt toch naar voorbeeldgedrag. Wanneer jij geen groente eet en hij dat wel moet is dat lastig uit te leggen.

Andersom kan natuurlijk ook. Wanneer je je kind leert 10% te sparen, wordt het dan niet eens tijd dat jij dat ook gaat doen?

Weet je niet hoe je minder geld uit kunt geven? Vraag dan het E-book “Bespaar 100 euro per maand” aan op de website.

Hoe ga jij om met zakgeld?

Dit blog is geschreven door Monica ten Hoove van Mijn Financiële Huishoudster. Het online platform voor al jouw financiële vragen. Je vindt hier nog veel meer blogs over geld en omgaan met geld. Bezoek de site hier en like de Facebookpagina hier
budgetcoach, Mijn financiele huishoudster, www.mijnfinancielehuishoudster.nl

Back To Top