skip to Main Content

Het moest er dan nu toch echt van komen, de herfst is begonnen. Harde wind, grauwe lucht en regen dat met bakken uit de hemel komt vallen. Het perfecte moment om samen met de kids weer eens lekker binnen bezig te gaan. Laat de kinderen een recycle schilderij maken of een kinderkunstwerk, maak van je eettafel een speelhuis of ga borden pimpen. Hieronder vind je een aantal leuke tips wat je tijdens deze gure herfstdagen samen kunt gaan doen!

photo-1422022098106-b3a9edc463af


RECYCLE SCHILDERIJ

Wat heb je nodig?

Gevonden en verzamelde spulletjes zoals:
– Paperclips, schroefjes, spijkers, flessendoppen, veertjes
– Lege, kleine doosjes / wc-rollen
– Zilverfolie
– Schildersdoek
– Waterverf
– Kwastje
– Nijptang of schaar
– Sterke lijm
WERKWIJZE:

1) Verf eerst de ondergrond, dit hoeft niet netjes, waterverf mag lekker uitlopen.

2) Als het droog is heeft dit een leuk effect. Hoe meer water er gebruikt wordt, hoe lichter het wordt.

3) Je kunt bijvoorbeeld de randen donkerder maken, dan lijkt het ingelijst.

4) Plak niets gelijk vast, maar kijk eerst eens hoe je het wil hebben. Je kunt nu nog van alles veranderen en schuiven.

Tip:

Leer je kind gelijk wat over recyclen en het nut ervan.


 

KINDERKUNSTWERK

Kinderen verzamelen graag. Ga erop uit in het bos/park of in de tuin en neem een mandje of tasje mee.Verzamel kastanjes, eikels, bladeren en takken. Bij thuiskomst plak je de gevonden schatten op een spiegel.

Wat heb je nodig:

– Gevonden schatten zoals kastanjes, eikels en takken
– Spiegel
– Sterke lijm

Neem een spiegel met lijst zodat je die kunt beplakken met de gevonden schatten. Leg het eerst neer zodat je kunt bekijken of het naar je zin is, daarna kun je alles vastlijmen en de kinderkunst ophangen.

AAN DE SLAG!


 

VAN TAFEL TOT SPEELHUT

Hutten bouwen is van álle generaties. Ook je kinderen zijn er natuurlijk uren zoet mee.

Niets eenvoudiger dan een groot laken over de tafel draperen om een geheime speelhut tussen de poten te maken. Zeker als je ze een handje helpt met dit wel héél bijzondere tafelkleed! De hut kan van alles voorstellen, van een tent in de jungle tot een kasteel op een bergtop. De hut uit dit voorbeeld heeft het meeste weg van een speelhuisje.

Wat heb je nodig:

– Groot laken om over de tafel heen te hangen
– Meetlint
– Kleermakerskrijt
– Schaar
– Losse lapjes stof
– Kartelschaar
– Naaimachine
– Plastic afdek materiaal
– Naaispelden

WERKWIJZE SPEELHUT:

1) Bepaal hoe hoog en breed de ingang en de ramen moeten worden. Meet af, markeer met kleermakerskrijt op het laken en knip uit.

2) Knip met een kartelschaar een ‘gordijn’ uit een van de losse lapjes stof en maak het 2 cm breder dan de ingang: dit wordt de deur. Naai vast boven de deuropening.

3) Meet de plastic ‘ramen’ af en knip uit. Ze moeten ongeveer 4 cm groter zijn dan de opening voor het raam. Speld vast achter de openingen en naai vast.

4) Meet op bijpassende lapjes stof vier gordijntjes af en knip uit met een kartelschaar. Maak vast aan de ‘buitenkant’ van het laken door ze aan de bovenkant van het raam voorzichtig aan het huisje vast te naaien. Let er daarbij op dat je de naad van het plastic raam eronder wegwerkt. Maak voor elk gordijntje twee stoffen strikbanden en naai vast.

5) Laat je kind bloemen voor de bloembak uit stof met een bloemendessin knippen en naai ze met de hand vlak onder het raam aan het ‘huisje’ vast.

Tip:

Je kunt ook wat prachtige zijden bloemen verzamelen en vast lijmen.


 

ZELF STEMPELS MAKEN

Niet weggooien die lege wc-rolletjes het zijn namelijk mooie stempels. Leuk om te doen met je kleintje op een regenachtige dag. Gezellig muziekje aan en stempelen maar.

Wat heb je nodig:
– Verf
– Papier
– Wc-rolletjes
– Aardappels
– Schilmesje

WERKWIJZE STEMPELS MAKEN

Doop de uiteinde van de wc-rolletjes in de verf en laat je kindje het stempelen op het papier. Leuk om opgerold met een mooie strik cadeau te doen aan opa en oma.
Ook kun je aardappels door de helft snijden. Vervolgens snij je een figuur uit het midden, bijvoorbeel een ster. Doop de de aardappel  in de verf en je kunt mooie sterretjes maken!

 


 

BORDEN PIMPEN

Van plan het oude servies de deur uit te doen? Ho, stop, bewaar de bordjes om ze een tweede leven te geven. Als schilderij!

Wat heb je nodig:

– Oude bordjes
– Porseleinverf/ porseleinstiften
– Verschillende maten kwastjes
– Porseleinvernis
– Prints van bekende portretschilderijen (zelf uitgeprint)
– Schaar

Kijk in de beschrijving van de verf en vernis of je de bordjes na het verven en vernissen kunt afbakken. Vaak zijn ze niet vaatwasserbestendig. Kijk bij de vernis ook goed of je nog wel van de bordjes kunt eten. Zo niet, dan hang je ze aan de muur als echte schilderijen!
WERKWIJZE

1) Print wat afbeeldingen van bekende portretschilderijtjes uit op dun papier en knip ze uit.

2) Pak een dikke kwast en smeer de achterkant van de print in met de vernis, plak de print op het bordje en smeer ook een laag vernis over de voorzijde van de print.

3) Bak daarna de bordjes af volgens de beschrijving van de vernis. Na het afbakken even laten staan om ze goed te laten afkoelen en uitharden.

4) Als de bordjes zijn afgekoeld, kan je kind ze beschilderen. Maak van de statige portretten gekke mannen en vrouwen door ze een bril of een grote gekleurde strik in het haar te geven.

5) Niet alle bordjes hoeven beplakt te worden met een print van een schilderij. Je kunt ook een bordje beschilderen met grappige of lieve tekstjes of er zelf een mooi schilderijtje van knutselen.

 

VEEL KNUTSELPLEZIER!

Nog niet uitgeknutseld? Kijk dan eens op ons Pinterestbord!

2866062545

 

 

Back To Top