skip to Main Content

Ik heb het opgezocht: het Groninger Museum huist al bijna twintig jaar op het kunstmatige eiland tegenover het Hoofdstation. Toch voelt het nog steeds nieuw, voor mij althans. Een bijzondere plek in Groningen. En een beroemd gebouw. Van binnen en buiten  prachtig. Ongrijpbaar en kleurrijk. Zeker de moeite van het bezoeken waard. We hebben het getest!

Kunst met een kleine k

Naar een volwassen, serieus museum met je kind. Is dat een aanrader? Karin bracht een bezoekje aan de tentoonstelling Nordic Art 1880-1920 met haar twee zoons van vijf en twee. En ik ging met Emily van drie op ontdekkingstocht. Karin vond het bezoek aan het museum hard werken, wist ik. De aandacht van de jongens bleek niet heel lang vast te houden:

‘Hangen hier alleen maar schilderijen?!’ was het eerste dat mijn oudste, enigszins verontwaardigd, uitriep. Ja, er hangen ‘alleen maar’ schilderijen. De tentoonstelling is prachtig, dwalend door het museum waan je je echt even in Noorwegen, Zweden en Denemarken rond de eeuwwisseling. Het geeft op gevoelige wijze weer hoe het leven eruit zag. Beelden van strenge winters, kou en hard werken worden afgewisseld met de typisch Scandinavische gemoedelijke sferen. Haardvuren, buiten spelende kinderen,  designinterieurs en veel natuur.

Omdat de kinderen toch uitgekeken bleken op al dat moois, hebben we kleine opdrachtjes verzonnen. Zoals de schilderijen in het programmaboekje opzoeken en de titels van de schilderijen raden. Helaas verveelden ze zich al snel weer. Het bleek vooral moeilijk voor ze dat ze niets mochten aanraken. Voor kinderen vanaf 7 heeft het Museum een Juniorclub, pocketloco en een speciale speurtocht door het gebouw. Hartstikke leuk! Maar voor deze leeftijd is niet echt iets georganiseerd.

Goed. Ik was enigszins voorbereid op het bezoek met mijn buitenspeelpeuter. Nergens aankomen zou inderdaad wel eens lastig kunnen worden. Stil zijn. Moet dat in een museum? En rennen? Mag dat? Want in stilte, rustig lopend langs de schilderijen ging in ieder geval niet gebeuren. Ik besloot de uitdaging aan te gaan. En hoopte dat het niet al te druk zou zijn. Voor de andere bezoekers dan :).

Daar gaan we

Hele grote tekeningen

Emily had ik verteld dat we naar een museum gingen. En dat daar vooral hele grote tekeningen hingen. “Ok. Hebben ze ook ranja?” Over stil zijn of niet rennen besloot ik niets te zeggen. De vrijdagmiddag dat wij gingen was het erg druk. We daalden de prachtige trap af naar beneden en Emily rende enthousiast af op het eerste schilderij. “Een prinses, mama!” En zo gingen we het eerste zaaltje af. Ze wandelde stoer tussen de mensen door. Zat nergens aan (wat me wel een beetje verbaasde) en maakte gezellig driejarig lawaai. Niet alle bezoekers waren gecharmeerd van het kindergedruis, maar de meeste mensen vonden het wel prima. Omdat ze nogal snel langs de kunst zoefde, was de eventuele overlast in ieder geval van korte duur. En passant legde ik Emily uit dat het eigenlijk niet echt tekeningen waren, maar schilderijen. Een beetje zoals met waterverf thuis. Zij benoemde vrolijk per schilderij wat ze zag. Vooral prinsessen. En een baby met een pop.

Groninger Museum kunst ook voor kids
Groninger Museum kunst ook voor kids

Kort maar krachtig

Na de schilderijen beneden, keken we nog even boven. Een “verenman” (Zwarte man: Henk Visch) was een onaangename verrassing want eng. De foto’s van Corbijn vielen beter. En toen was de koek op. Er was ook nog geen beloofde ranja gedronken. Al met al waren we een half uur binnen. Kort maar krachtig dus. Zelf heb ik niet heel veel van de tentoonstellingen kunnen zien. En dat is denk ik precies hoe het museum met echt kleine kinderen heel leuk kan zijn: als een (eerste) kennismaking met Kunst. Ik geloof er wel in dat als kids al vroeg vertrouwd raken met het concept museum, ze er later makkelijker ook naar toe gaan. Heb alleen niet het idee dat je zelf heel veel van de tentoonstelling ziet. En, eerlijk is eerlijk: dan is EUR 13,- voor een half uurtje niet per se goedkoop. Wel erg leuk. (Kids t/m vijf zijn overigens gratis.).

Emily’s avontuur is gefilmd. See for yourself :).

Junior Club & specials

Voor kids vanaf zeven heeft het Groninger Museum een juniorclub. Voor EUR 20 per jaar worden kinderen meegenomen in de wereld van kunst en kunstenaars. Een erg leuke manier om kinderen kennis te laten maken met kunst. Voor kinderen van alle leeftijden zijn er regelmatigkinderactiviteiten. Er kunnen zelfs kinderfeestjes gegeven worden in het museum. Genoeg om te ontdekken dus, met of zonder kids :).

Wat je verder nog moet weten

Het Groninger Museum is het best bereikbaar met openbaar vervoer (trein!) of fiets. De auto is wat lastig te parkeren. Het Groninger Museum is goed toegankelijk voor minder validen en rolstoelproof. Je kunt zelfs een rolstoel lenen. Houd er rekening mee dat (veel) tassen (en ook rug/buikdragers) het museum niet in mogen. Foto’s maken mag, alleen niet met flits of statief.

Entree: EUR 13 voor een volwassene, kids t/m 5 gratis, 6 t/m 16 jaar: EUR 3. Check voor andere kortingen de website van het Groninger Museum.

Open: iedere dag van 10.00-17.00, met uitzondering van enkele feestdagen.

Pluspunten: mooie collecties, gastvrijheid, buggy te leen, prima ruimte om te verschonen, liften aanwezig

Minpunten:  rugdrager voor peuter is verboden, houd rekening met een geringe aandachtspanne bij kleintjes :)

Back To Top