skip to Main Content

scheepvaartmuseumen klein veldonderzoekje bij de moeders en vaders om me heen leerde me dat Het Noorderlijk Scheepvaartmuseum niet bij iedereen bekend is. Of dat mensen denken dat het dan wel ergens in Delfzijl zal zijn. Terwijl dit museum gewoon in hartje binnenstad te vinden is. In een prachtig doolhofachtig Middeleeuws pand aan de Brugstraat. De ingang doet niet vermoeden hoeveel moois er binnen te vinden is.

 

Geschiedenis modern gebracht

Gelijk bij binnenkomst, komt de historie je al tegemoet. En het hele pand is gedrenkt in een Middeleeuws sfeertje. Echt, echt terug in de tijd. Er staan gigantische scheepsmotoren in de machinekamer, er zijn stuurhutten en oude winkels nagebouwd en heel veel materiaal van eeuwen scheepsgeschiedenis. De sluip-door-kruip-door-gangetjes maken de gang door het scheepvaartmuseum an sich al spannend, laat staan als je bij de verschillende voorwerpen spannende verhalen vertelt.

Bijzonder project is de geanimeerde film die een Groningen laat zien van eeuwen terug. Speciaal voor kinderen is er een interactieve wandeling op een spelcomputer zodat ook zij kennis kunnen maken met de straten van vroeger.

Speciale aandacht voor kinderen

Naast het computerspel is er door het museum heen veel aandacht besteed om het museumbezoekje juist ook voor kinderen interessant te maken. Bijna in elke zaal is er een activiteit waarbij ze iets leuks kunnen doen en/of iets leren. Zo is er een heus schip nagebouwd door een vrijwilliger zodat  er bijna-net-echt gevaren kan worden. Ook kunnen kinderen ervaren hoe het is om een trekschuit te trekken. Op de zolder is bovendien een speciale kinderruimte waar er vaak kinderactiveiten worden georganiseerd.

Even praktisch

Het Noorderlijk Scheepvaartmuseum is voor de allerkleinsten niet heel geschikt. Vanaf vier zou het kunnen en vanaf zes jaar wordt het echt leuk. Baby’s mogen wel meegenomen worden in een draagdoek, maar een buggy is geen aanrader. Het museum kent veel trappen, dus helaas is het voor rolstoelen ook niet goed geschikt.

Verder raad ik zeker aan een keer een kijkje te gaan nemen. De sfeer is prachtig historisch, er is veel te zien en te doen en er zijn ook regelmatig mooie tentoonstellingen. De focus van het museum richt zich steeds meer op historisch Groningen en wat minder op scheepvaart alleen. Mooi om je kinderen te laten zien waar ze wonen en hoe het daar vroeger was. Steek je zelf ook nog wat van op :).

Openingstijden
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00
Zondag: 13:00 – 17:00

Prijzen
Volwassenen: EUR 6,-
Kinderen tot 7: Gratis
Kinderen 7-15: EUR 3,50

Adres:
Brugstraat 24, Groningen

Het museum organiseert regelmatig leuke activiteiten voor kinderen en heeft verschillende mooie tentoonstellingen naast de vaste collectie. Voor meer informatie kijk je natuurlijk op de website van Het Noorderlijk Scheepvaartmuseum of je houdt de MoedersinGroningen.nl agenda in de gaten, natuurlijk :).

Je kunt het Noorderlijk Scheepvaartmuseum ook volgen op Facebook en Twitter.

Back To Top