skip to Main Content

Een budgetcoach. Dat is voor mensen die niet met geld om kunnen gaan, toch? Ik dacht van wel. Tot ik met Monica van Mijn Financiële Huishoudster sprak. Samen met een van haar klanten overtuigde ze me van het nut van financieel advies op dagelijkse uitgaven. Ook als je het prima redt elke maand, want wie wil er nou niet meer financiële ruimte?

“Mensen weten vaak niet goed waar hun geld naar toe gaat”

Monica gelooft in een financiële APK voor iedereen. Dus niet per se als je in de problemen komt. Gewoon omdat je jezelf financiële rust zou moeten gunnen. “Vaak blijkt dat er op vaste lasten veel bespaard kan worden door te veranderen van energieleverancier, bijvoorbeeld.
Ook zie ik vaak dat mensen niet goed weten waar hun geld naartoe gaat. Terwijl ze echt geloven dat ze dat wel weten” lacht Monica. Ze zag het ook bij Elisa, een van haar klanten. Een prima baan, geen schulden en af en toe wel eens een stukje maand over aan het eind van het salaris, maar ook een spaarrekening. Geen financiële nood aan de man, dus. Toch wilde Elisa eens een scherpe blik van een expert.

file5981299536848

Met de billen bloot

Elisa en haar man Ruben moesten wel een kleine drempel over. “Je financiën voelen heel privé. Het is best spannend om iemand zomaar mee te laten kijken. Ook omdat je misschien wel te horen krijgt dat je het allemaal heel dom hebt geregeld, daar zit niemand echt op te wachten natuurlijk.”
Monica hoort dat vaker. Daarom benadrukt ze altijd dat ze er niet is om te oordelen. “Ik pluis alle cijfers uit en kom dan met bespaarsuggesties. Of iemand daar ook gebruik van wil maken, is niet aan mij. Ik geef inzicht in geldstromen en mogelijke besparingen, geen oordeel.
”De aarzeling van Elisa en Ruben werd in het eerste gesprek gelijk weggenomen: “Monica is open en eerlijk en geeft je gelijk het vertrouwen dat alle informatie veilig is bij haar. Als we bepaalde zaken liever voor onszelf hielden, was dat ook geen probleem. Dus we gingen met de billen bloot.”

Een besparing van honderden euro’s per jaar

bradley3 047
In het eerste gesprek neemt Monica de inkomsten en uitgaven door. Haar klanten ontvangen daarvoor een handig overzicht dat ze vooraf kunnen invullen. Ze stelt wat vragen en bespreekt de wensen. Vervolgens verwerkt ze de gegevens in haar eigen overzicht. Hier worden uitgaven vergeleken met Nibud-standaarden en ontstaat een uitgebreid overzicht van de financiële situatie.

Vervolgens pluist Monica de bespaarmogelijkheden uit. Elisa: “Monica stelde scherpe vragen. Zo bleek er al jaren een bedrag van €40,- per maand afgeschreven te worden door een verzekeraar, we hadden eigenlijk geen idee waar dat voor was. Uiteindelijk bleek het een overbodige post te zijn.” Stap voor stap nam Monica de uitgaven door en kwam met bezuinigingen.
Zo zocht ze een nieuwe energieleverancier uit voor het stel, passend bij hun wensen voor groene energie. Besparing: €500,- per jaar. Ook benoemde ze dat de verzekering voor het mobiele toestel van Elisa dubbelop was; in de inboedelverzekering was de telefoon ook al verzekerd. “Met wat kleine ingrepen konden Elisa en Ruben honderden euro’s per jaar besparen. Eigenlijk zonder dat ze iets hoefden in te leveren of aan te passen op hun levensstijl. Dat is gemakkelijk verdiend” legt Monica uit. Onzichtbaar lek in de uitgaven.

Een van de belangrijkste dingen die Monica doet in haar werk: de situatie op papier vergelijken met de realiteit. Bij veel mensen lopen die twee zaken niet helemaal synchroon. “Bij Ruben en Elisa zag ik dat zij op papier honderden euro’s per maand over hadden moeten hebben. In de praktijk kwamen ze net uit en spaarden ze vrijwel niets. Dat was opmerkelijk.” Met z’n drieën gingen ze op speurtocht naar dit onzichtbare lek in de uitgaven. Monica adviseerde het stel een huishoudboekje bij te houden gedurende een maand. Zo zie je exact wat waaraan wordt uitgegeven.
Wat bleek? Ze gaven veel meer uit aan boodschappen dan dat ze dachten. Het dubbele, zelfs. “Even naar de supermarkt, even een lekkere lunch halen, wat kleinigheden voor de kinderen want kost toch maar een paar euro. Ik schrok echt van het totaalbedrag van al deze kleine uitgaven” vertelt Elisa. Monica rekende voor wat ze zouden overhouden als ze iets minder vaak en veel boodschappen zouden doen:honderden euro’s per maand. V.S. here we come!
Elisa en Ruben zagen ineens welke ruimte er over zou blijven als ze wat vaker de hand op de knip zouden houden. Dit leverde een andere levensstijl op. Een keer per week boodschappen, geen impulsaankopen meer en vaker Lidl dan de Coop. “Dat was wel even wennen. Maar na een paar maanden kan ik zeggen dat ik eigenlijk niet meer anders wil. We houden geld over, kunnen sparen en missen eigenlijk niets. Het kost wat discipline in het begin, maar het went snel.”Het stel heeft al jaren een rondreis door Amerika op hun bucket list staan. En met hun financiële situatie in hun achterhoofd hadden ze dit uitgesteld voor ergens na hun pensioen omdat ze dachten dat het eerder niet haalbaar zou zijn. Dat is nu anders. “We houden inmiddels zoveel geld over dat we er serieus rekening mee houden over twee jaar deze reis al te kunnen maken.”

“Dat was wel even wennen. Maar na een paar maanden kan ik zeggen dat ik eigenlijk niet meer anders wil. We houden geld over, kunnen sparen en missen eigenlijk niets. Het kost wat discipline in het begin, maar het went snel.”

Daarnaast heeft de begeleiding van Monica voor nog iets veel belangrijkers gezorgd: financiële rust. “Niet meer hoeven nadenken over geld is echt een cadeautje. We hadden geen grote problemen, maar bij een onverwachte situatie kregen we het soms wel wat benauwd. Nu kunnen we zaken als kinderbijslag gewoon gelijk doorstorten naar de spaarrekening. We houden gewoon echt geld over.” Meer dan duizend euro besparen Elisa en Ruben nu met boodschappen en de aanpassingen in hun vaste lasten.

Lifmoneye events als mooi moment voor een scherpe blik

Monica werkte jaren in de financiële wereld en hielp al regelmatig vrienden en kennissen met haar scherpe kijk op uitgaven. Toen ze graag een kind wilde, besloot ze haar eigen financiën eens scherp te bekijken.
“We leefden lekker, hadden twee mooie inkomens, maar ik was benieuwd naar de eventuele gevolgen van het krijgen van een kind. En vooral: ik wilde een stevige financiële buffer opbouwen. Daar voelde ik me gewoon prettiger bij.”
Dit werkte goed en ze bedacht dat meer mensen die voor life-events staan als een kind krijgen, trouwen, een huis kopen of scheiden iets zouden kunnen hebben aan laagdrempelig, maar scherp financieel advies.

Zo werd haar bedrijf Mijn Financiële Huishoudster geboren. “Mijn kracht ligt in simpele oplossingen bieden, maar vooral de controle overlaten aan mijn klanten. Ik ben er niet om te zeggen wat wel of niet goed is. Ik maak het alleen inzichtelijk. Als mensen 1000 euro uit willen geven aan boodschappen per maand, dan is dat prima. Ik vind het alleen belangrijk dat ze die keuze bewust maken” beschrijft Monica haar visie.

Financiële APK geeft vrijheid

En zo biedt ze een financiële APK aan. “Mensen denken heel vaak dat ze het zelf moeten kunnen. En uiteindelijk is dat ook zo. Maar sommige dingen kunnen beter en dan is er helemaal niets mis mee een expert in te schakelen om eens mee te kijken. Helemaal bij gebeurtenissen met financiële gevolgen.”

Als voorbeeld beschrijft ze het afsluiten van een hypotheek: “Er wordt vaak alleen gekeken naar of een bedrag geleend kan worden. Maar het kunnen lenen van een bedrag zegt niets over of je de maandlasten ook kunt betalen. Banken kijken naar je inkomen, niet naar je levensstijl. Ik word regelmatig gevraagd eens door te rekenen of de maandlasten wel passen bij de uitgaven. Dan kan het zijn dat iemand inziet dat hij/zij zoveel moet aanpassen in levensstijl, dat de hypotheek niet meer aantrekkelijk is.”

Op deze manier helpt ze haar klanten naar financiële vrijheid en het realiseren van hun dromen. Ruben en Elisa zijn in ieder geval al een stuk dichterbij hun mooie reis naar de V.S. inmiddels.

Wil je ook besparen? Vraag dan het E-book “Bespaar 100 euro per maand” aan op de website. Op de Facebookpagina vind je blogs en tips.

budgetcoach, Mijn financiele huishoudster, www.mijnfinancielehuishoudster.nl

Back To Top