Onder volledige narcose bij de tandarts; waarom dit soms de beste oplossing is. Tandartsenpraktijk Haren…
Interview
Bij MoedersinGroningen.nl richten we ons vooral op het kleine kroost. Maar kleintjes worden groot, en groter. Nieuwsgierig als we zijn, zochten we dit keer een andere locatie op. Voor én door (puberende) jongeren!
‘Zie het als de kindertelefoon, maar dan live.’
Middenin het centrum van Groningen is al ruim zes jaar Jimmy’s gevestigd. Ik heb een afspraak met medeoprichter Elroy Eefting. Een vrolijke, gedreven man die alle tijd neemt om me te woord te staan, ook al zit hij middenin de introductiemiddag van nieuwe vrijwilligers en stagiaires. Jimmy’s draait namelijk, op een enkele professional na, volledig op jongeren en onbetaalde krachten. Terwijl een bestekstuk van hand tot hand gaat in een kring van jonge mensen en ik probeer te ontdekken wat hier gaande is, wenkt Elroy me om verderop het gesprek te starten.
‘Jongeren willen vooral leeftijdsgenoten leren kennen’, antwoordt hij wanneer ik vraag naar de meest voorkomende reden dat jongeren hier binnenstappen. ‘Maar meestal ligt er een diepere reden achter. Een vraag, onzekerheid, soms eenzaamheid.’ Strafbare feiten en geheimen zijn veilig bij Elroy. Hij maakt er geen melding van. Maar je moet er wel mee aan de slag.
‘Zie het als de kindertelefoon, maar dan live, waar je met al je vragen terecht kunt’, legt hij uit.’ Vrijwel alle jongeren komen vaker terug als ze eenmaal bij Jimmy’s binnen zijn geweest. Soms worden er instanties bij betrokken. De jongere heeft daarbij de regie. Zo werken ze samen met organisaties in het onderwijs, bedrijfsleven, de cultuur en hulpverlening. ‘Zonder voorkeuren, omdat’, zo zegt hij nadrukkelijk, ‘we écht een betrouwbare jongeren informatiewinkel willen zijn.’ Er wordt bij binnenkomst altijd gevraagd: “wie ben je en wat wil je zelf betekenen?” Ze doen aan community building en zorgen dat je erbij hoort vanaf dag één.
Workshops
Jimmy’s organiseert verschillende workshops, ook hier geldt: voor jongeren, door jongeren. Een greep uit het aanbod: ‘Safe Social Media’, ‘Help, ik word 18!’, ‘Chill op stap’, ‘Greep op je Geld’, en ‘Timemanagment’. Leeftijdgenoten die elkaar les geven werkt volgens Elroy uitstekend.
Verboden terrein voor ouders?
Jonge ouders zijn altijd welkom met hun kind. Als ‘oudere’ ouder (27+) mag je best naar binnen, zolang je niet te lang blijft hangen! Jimmy’s is écht bedoeld voor jongeren. Bij de WIJ-teams in Groningen kunnen alle ouders terecht met vragen over het gedrag van hun kind, opvoeding of als ze ergens onzeker over zijn. ‘Zoek vooral ook andere ouders op, leg niet teveel de nadruk op die onzekerheid maar ga samen ontspannen eten. Dan komen bepaalde onderwerpen vanzelf wel aan bod.’, adviseert hij.
Wat zijn de ideeën? Wat zijn de vragen?
Een game night organiseren (elke tweede vrijdag van de maand), een youtube kanaal beginnen (‘lekkerlau’), het kan hier allemaal. Urgente en praktisch vragen komen veel voor: Ik zoek een kamer, of, ik zoek werk, of, o jee, hoe krijg ik mijn ov-chipkaart aan de praat? Maar er zijn ook jongeren die jaren alleen thuis zaten en hier voor het eerst vrienden hebben gemaakt. Soms zijn ze door hun ouders uit huis gezet. Om een slaapplek vragen doen jongeren liever niet, maar volgens Elroy stappen ze over hun grenzen heen en komen langs als ze écht niet weten waar ze moeten slapen. Zelfs jongeren die vastlopen in de hulpverlening worden hier weer op gang geholpen. Zo vertelt hij over een meisje dat uit huis wilde, geen vertrouwen meer had in het WIJ-team en bij Jimmy’s haar verhaal kon doen. Hier rustig een kamer kon zoeken en uiteindelijk toch iemand heeft gevonden bij datzelfde WIJ-team waarmee ze wél door een deur kon.
Peer-support (ondersteuning leeftijdsgenoot) is ontzettend belangrijk bij Jimmy’s. Deze vorm van hulp is lastig meetbaar en komt altijd pas op het moment dat jongeren elkaar wat langer kennen.
Reputatie in Groningen
Elroy heeft nog nooit een plan geweigerd. ‘Dat kan niet, we zijn geen instantie die goedkeurt of afkeurt. Het is meer ‘ga-je-gang’ en ‘wat-heb-je-nodig’. Ieder idee is goed, ieder plan is goed. Natuurlijk heb je als Jimmy’s ook een reputatie in de stad Groningen, maar meestal kan ik mijn naam verbinden aan de ideeën van jongeren.’
Dat de jongeren de regie hebben en alle verantwoordelijkheid krijgen zorgt ervoor dat er eigenlijk nooit gedonder is. Vanuit vriendschap gaat er wel eens een jongere met een ander mee naar huis. ‘Of ze bieden elkaar een slaapplek aan. Ik vind de veiligheid belangrijk, dus ik moet checken of de relatie die hier ontstaat wel gezond is.’
Taboes, zijn ze er nog?
Ja zeker. Praten over financiën bijvoorbeeld. En omgaan met de maatschappelijke druk van keuzes maken vinden veel jongeren moeilijk. Wat wil ik met mijn leven, welke ambities heb ik? Daarnaast komen problemen met sociale vaardigheden vaak naar de oppervlakte, ze vinden het ontzettend lastig om daarover te praten. Hoe maak ik contact met de ander? Ik voel me eenzaam, hoe maak ik vrienden? Zulke vragen worden nooit expliciet gesteld, maar komen op een andere manier wél binnen bij Jimmy’s.
‘Ik vraag aan iedereen: wil je mee-eten? De ene keer heb ik een enthousiaste student met een sociaal leven te pakken en de andere keer is het iemand die eigenlijk voor het eerst in zijn leven wordt gevraagd om mee te eten. Ik hoef niet te weten wat er achter ligt. Ik vraag iedereen, zonder dat ik mensen specifiek aanspreek van “Hé jij bent zielig en eenzaam, eet je daarom mee?” Nee, je eet mee omdat je bij Jimmy’s mee kan eten. Zo’n sfeer. Ik weet dat veel jongeren hier komen met onuitgesproken hulpvragen. Die geen hulpverlening nodig hebben om die vraag op te lossen maar eigenlijk alleen maar een omgeving.’
Vragen over seksualiteit en drugs worden meestal niet meteen bij binnenkomst gesteld. Als jongeren vaker langs zijn geweest komt zo’n vraag vanzelf naar boven, bijvoorbeeld in de zithoek of op weg naar de supermarkt.
Help mijn puber luistert niet naar me! Tips voor ouders?
Pubers luisteren beter naar leeftijdsgenoten. Elroy legt uit waarom: ‘Van hen leer je meer dan van je ouders, omdat zij in dezelfde levensfase zitten en meer weten van zaken waar jij mee bezig bent. Het hoort ook bij zelfstandigheid, je moet ergens tegenaan schoppen voordat je je ergens in nestelt. En omdat dat toch wel heel eng is, klampen ze zich vast aan leeftijdsgenoten.’
En tot slot nog een advies aan alle ouders die informatie willen over hun eigen kind en dat bij hem of haar niet losgepeuterd krijgen: ‘Vraag de vrienden van je kind, ga dáár een gesprek mee aan. Zoek contact met de vrienden van je kind.’
Jimmy’s is te vinden aan de Hereweg 100 in Groningen.