skip to Main Content

Kindertolk Marguérite | Review door Hilde

Het is een druilerige dag in augustus als ik kindertolk Marguérite voor het eerst ontmoet.
De spanning die zich in mijn lijf heeft genesteld, verdwijnt als sneeuw voor de zon als ze over de drempel van onze tijdelijke woning stapt. Haar aanwezigheid heeft een wonderbaarlijk rustgevende uitwerking op me waardoor ik me meteen op mijn gemak voel. Fijn!

Marguérite en ik zullen vandaag ons eerste gesprek hebben over mijn zoon. Zo rond zijn vierde jaar is hij van een blij, zorgeloos kindje veranderd in een bedrukt, boos en vaak verdrietige jongen. En dat baart mij en manlief zorgen, ernstige zorgen.

Hoogsensitief

We merkten al gauw dat hij gevoelig is. Voor veranderingen, labeltjes in kleding, teveel geluiden. Toch kwamen er bij hem ‘pas’ na 5 jaar achter dat hij hoogsensitief is. Dit is op zich iets waar je prima mee kunt leven, zo lang je maar goed weet hoe je er mee om moet gaan.

Door hem kwam ik er achter dat ik zelf een hoogsensitief persoon (HSP) ben en dat ik in mijn familie meerdere mensen kan aanwijzen die er ook ‘last’ van hebben. Het mooie hiervan is, dat heel veel puzzelstukjes ineens op zijn plek vallen. Eén van mijn beste vriendinnen had een openbaring toen ik het haar vertelde: “Oh, daarom heb jij er zo’n hekel aan om naar de bioscoop te gaan?!”

Het eerste gesprek

Ons gesprek begint heel relaxed. Ik vertel wat over ons gezin, hoe we in dit vakantiehuisje terecht zijn gekomen en wat ik zelf zoal doe. Dan vraagt Marguérite naar mijn zoon. Wat is het voor jongen, wat vindt hij leuk om te doen, wat zijn zijn goede eigenschappen en uiteraard wil ze ook weten welke problemen zich voordoen.

Ik vertel honderduit. Over de heerlijke droge humor die hij al van jongs af aan heeft, over zijn liefde voor trucks en geweldige inzicht met bouwen, zijn hoge intelligentie en over de talloze knuffels en kusjes waarmee hij me dagelijks overlaadt.

Dan komt het moeilijke gedeelte. Als zich langzaam maar zeker een enorme brok in mijn keel vormt en de tranen achter mijn ogen beginnen te dringen, vertel ik Marguérite over de ‘donkere’ kanten die hij steeds vaker laat zien. Hij kan vanuit het niets (uit ons oogpunt) enorm boos worden, tot hysterisch aan toe. Hij heeft veel, heel veel last van veranderingen, meer dan je bij een kind van zijn leeftijd zou verwachten. En heel simpel gezegd: het is niet gezellig meer in ons gezin.

Marguérite hoort alles aan, helpt me op weg als ik de woorden niet meer kan vinden en stelt me gerust als ik bang ben iets raars te zeggen. De rust die ze hierbij uitstraalt moedigt mij aan volledig eerlijk te zijn. Niet alleen over mijn zoon, maar ook over mijn reacties op zijn gedrag.

Doordat ik zo openhartig heb mogen spreken, heb ik het hele verhaal ook voor mijzelf meer op een rij. Ik kan al wat reacties van mijn zoon koppelen aan acties van mijzelf. Dat is een goed begin.

De vertaling

Een paar weken later hebben we weer een afspraak. Marguérite heeft mijn zorgen over mijn zoon vertaald en ze vertelt wat hij van mij spiegelt. Zijn boze buien zijn een directe reactie op mijn sterke overtuiging dat ik geen ‘boze moeder’ wil zijn. Ik hou me veel te vaak in, hoe bont de jongens het soms ook maken. Hij laat mij zien dat ik best wel eens boos mag zijn, dat ook ik mijn emoties mag laten zien.

Een echte eyeopener voor mij is dat mijn zoon al heel lang zegt dat hij niet meer in ons (vorige) huis wil wonen, dat hij het geen fijn huis vindt. Hij voelde dus al zeker twee jaar aan, dat ik niet meer wilde zijn zoals ik was, dat ik mezelf geen fijn mens meer vond. Dat ik toe was aan een verhuizing, oftewel verandering van mijzelf.

En zo vertaalde Marguérite alle uitingen van mijn zoon naar gevoelens van mijzelf. Gevoelens, die ik ver weg had gestopt in de hoop dat ik er dan geen ‘last’ meer van zou hebben.

Nieuwe inzichten

Conclusie: werk aan de winkel! Diezelfde avond heb ik een goed gesprek met mijn zoon gehad. We hebben heel open gepraat over al die stomme dingen waar we samen last van hebben. En we lachen en huilen erom. Ik hoop hem hiermee te laten zien dat ik hard werk aan mijn gevoelens, maar ook dat hij zijn hoogsensitiviteit niet hoeft te verbergen zoals ik al die jaren heb geprobeerd. En hij mag die gevoeligheid ook best wel heel stom vinden, als we maar samen een weg kunnen vinden om het makkelijker voor hem te maken.

Evaluatie

Mijn laatste gesprek met Marguérite vindt plaats in ons nieuwe huis. We zijn dus eindelijk weg uit het kille, kleine huisje waar de problemen zo enorm groot leken. En nu mijn zoon een eigen slaapkamer heeft en alle ruimte om zichzelf te zijn, lijken die problemen ineens een stuk minder reusachtig.

Natuurlijk zullen er altijd momenten zijn, dat hij er even niet meer mee kan omgaan en alles en iedereen stom zal vinden. In spannende periodes, zoals de decembermaand of vlak voor zijn verjaardag. Gelukkig besef ik nu dat dat niet het einde van de wereld betekent. Dat we er samen doorheen moeten om weer in een goede flow te komen.

Wij kunnen dat, hij en ik samen.

Wat doet een kindertolk?

Zorgen hebben over je kind is heel vervelend, want we willen ze graag gelukkig zien. Marguérite helpt ouders en andere opvoeders om vanuit een ander perspectief naar zorgen te kijken. Vaders, moeders, leerkrachten, maar ook oma’s, pleegouders en oppassen komen bij haar om kinderen beter te kunnen begrijpen.

Als kindertolk vertaalt Marguérite die zorg met behulp van de PresentChild methode. Van ADHD tot geen veters kunnen strikken, van bedplassen tot geen spruitjes lusten, zij vertaalt alles naar een inzicht over wat jouw kind met dat gedrag wil duidelijk maken. Dat kan in een consult, lezing, workshop of door het analyseren van een kindertekening. 

Meer informatie

Marguérite
Kindertolk Marguérite

Maak jij je ook zorgen om je kind en wil je weten of Marguérite jou kan helpen?

Bel of mail haar dan. Een eerste telefonisch consult is gratis.

Meer informatie over Marguérite en haar werk als kindertolk vind je hier.

 

Back To Top