skip to Main Content
kleuterballet groningen

Mijn dochter moest en zou op ballet. Als zij iets in haar hoofd heeft, is de kans groot dat het gebeurt en als wij iets doen, dan doen we het goed. Dus moeders ging op zoek naar de beste en fijnste balletschool die ze kon vinden. Op zoek naar kleuterballet in Groningen. En wij kwamen uit bij La Danse. Sinds een jaar zit Emily van vijf dus trots als een pauw op ballet.

Ik ging eens op onderzoek uit bij La Danse: wie zijn ze en wat doen ze precies?

La Danse: 25 jaar dans

La Danse is een begrip in de stad Groningen als het gaat om balletlessen. En inmiddels hebben ze hun dans ook uitgebreid naar Reitdiep de provincie. Dus de balletschool aan de Hofstraat is allang niet meer de enige plek waar jong en oud kunnen leren dansen.
De balletschool is 30 jaar geleden opgericht door Carla de Lange. Ze nam een noodlijdende balletschool over, doopte het La Danse en ging aan de slag. Haar missie? Dansen is voor iedereen. Jong, oud, getalenteerd, minder getalenteerd, zelfs minder valide: iedereen mag en kan dansen.

Niet zomaar een balletlesje

Ze zijn bij La Danse dan wel van mening dat iedereen mag en kan dansen; ze vinden tegelijkertijd dat het geen kwaad kan om voor kwaliteit te kiezen. Als je danst, dans dan goed. Die kwaliteit zie je terug in de lessen.

Ik zie dat in ieder geval heel duidelijk in de kleuterlessen van Emily. Juf Monica heeft engelengeduld en dat is maar goed ook, want de meiden (helaas geen jongens :)) uit het balletklasje vinden het soms best spannend. De meiden worden op een heel lieve en toegankelijke manier betrokken bij de les. Geen horrortaferelen met strenge balletjuffen dus :).
Monica neemt ze mee in kleine verhaaltjes en in die verhaaltjes komen bekende balletpasjes terug. Zo trippelen de dames over een heel heet strand, nemen ze grote passen over de plassen en draaien ze prinsessenrondjes. De muziek varieert van klassiek tot K3. Stuk voor stuk vinden de meisjes het een groot feest; rode wangen en bezweette haartjes als de les is afgelopen.

Zo’n les is dan ook niet zomaar een improvisatieshow. De gediplomeerde dansdocenten van La Danse zijn gemiddeld zo’n twee uur bezig met het voorbereiden van een les. Muziek, pasjes, dansjes: alles wordt minutieus uitgedacht. Dit zie je als ouder niet altijd gelijk; ik vond het extra leuk om te horen dat er zoveel zorg aan wordt besteed. En het is natuurlijk ook niet zomaar dat de kleintjes er zoveel plezier aan beleven.

tutuTutu?

Misschien was het omdat mijn dochter het zo spannend vond, maar ik kreeg wel een beetje de zenuwen van echte balletles. Wat trek ik haar aan? Blijf ik er bij of moet ik weg? Moet ze haar haren in een staart?

Gelukkig maakte ik me druk om niets. Voor zulke kleintjes gelden niet echt regels. Ze mogen aan wat ze aan willen hebben; dat is overigens in de meeste gevallen een tutu :).

Voor Emily kocht ik in eerste instantie een goedkoop balletpak bij de H&M, zuurstokroze op verzoek van mademoiselle en ze deed mee op blote voetjes. Toen ze het na drie keer nog steeds leuk vond, kochten we echte balletschoentjes en een roze legging bij de “kleertjeswinkel voor ballerina’s”. En haar haren gaan vast, want zo is het net echt :).

In de oudere groepen zijn de voorschriften wat strenger, maar ook prima te doen. Tip: er is ook veel tweedehands te krijgen aan balletpakjes- en schoentjes.

Ouders achter de deur

Dat was wel even wennen: ouders gaan niet mee naar de les. Waar ik bij peuterdans nog geacht werd actief mee te doen, zijn deze lessen echt alleen voor de kids. Ouders mogen achter het raam kijken, maar als het te veel afleidt, gaan de gordijntjes dicht. Ook wel logisch als je bedenkt hoe hard werken het in toom houden van tien kleuters is :).
Een keer in de zoveel tijd is er een open les zodat je als ouder kunt zien hoe het er aan toe gaat en voor de kindjes die echt niet durven, wordt natuurlijk een uitzondering gemaakt. Dansen is plezier maken en daar gaan ze bij La Danse helemaal voor.

Ook voor moeders

La Danse geeft allerlei danslessen voor allerlei leeftijden. En dus ook voor ons, moeders :).

Bibi Bakker geeft bijvoorbeeld zogenaamde Tripple Shape lessen. Al dansend enorm in vorm en je hoeft echt geen danscarriere gehad te hebben om mee te kunnen doen. Sterker: ze heeft me verzekerd dat ook ik daar niet alleen plezier aan zou beleven, maar ook nog wel eens goed in zou kunnen zijn. En dat zegt wat. Zodra ik een dansmaatje heb, ga ik er voor: vrijwilligers welkom :).

Kleuterballet Groningen? Meer info!

Wil je meer weten over balletlessen bij La Danse voor jezelf of voor je kind? Neem dan contact op met La Danse. Ze zijn momenteel bezig met een nieuwe website, dus de informatie is daar niet helemaal actueel meer, maar als je mailt naar Bibi Bakker hoor je heel snel alles wat je wilt weten.

Je kunt La Danse ook volgen op Facebook.
Ter indicatie: voor Emily betaalde ik €150,- voor 30 balletlessen.
De lessen voor kids worden gegeven in de stad Groningen, Reitdiep en Warffum.

Alvast veel dansplezier :).

IMG_9882

Back To Top