skip to Main Content

Muziek smeedt een band tussen jou en je kind

Hoe communiceer je met je kindje als het nog niet kan praten? Begrijpt een baby wat je bedoelt? En hoe stimuleer je de ontwikkeling van je kindje? Véronique Espitalier-Schneider van De NootjesTrommel in De Held laat je graag de kracht van muziek ervaren. In haar lessen zet zij muziek in om jonge kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling. Door samen met je baby, dreumes of peuter muziek te maken leer je je kindje steeds beter kennen. En je kindje jou. Niet alleen leuk maar vooral erg waardevol!

De belangrijkste stem

Met een achtergrond als operazangers is Veronique bovengemiddeld toonvast te noemen, toch maakt dat voor kinderen helemaal niets uit. “Je hoeft echt niet een ‘mooie’ stem te hebben, want als ouder ben jij de eerste en belangrijkste stem in het leven van je kind. Door te zingen leert het jou en je stem kennen”, vertelt Véronique Espitalier-Schneider. Daarom is het zo waardevol om al op jonge leeftijd met muziek te beginnen. Je communiceert met je (pasgeboren) kind door middel van melodie, ritme en mimiek. Daarnaast stimuleert zingen met of voor je kind op een leuke manier de ontwikkeling: “Het versterkt de band tussen ouder en kind, kinderen leren woorden herkennen en leren hun ritme- en taalpatroon te ontwikkelen.” In de cursussen die Véronique geeft ondersteunt en begeleidt ze ouders in dat bijzondere proces.

Hoe vroeger, hoe beter

Je kunt er eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen: “Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat vroegtijdige stimulering van jonge kinderen belangrijk is en dat muziek hierin een niet te onderschatten rol speelt. Baby’s luisteren eerder en langer naar zingen dan naar spreken en herkennen melodieën en taalpatronen.” De tijd die ouders al spelend, zingend of pratend met hun kind doorbrengen blijkt gekoppeld aan de hoeveelheid taal die zij later tot hun beschikking hebben. En dat geldt voor ieder kind, legt ze uit: “Het potentieel tot ontwikkeling is bij alle kinderen aanwezig, maar zonder de juiste opvoeding en stimulans komen deze talenten soms niet volledig tot hun recht”.

Een leven vol muziek

Dat Veronique een muzikale invulling aan haar leven in Nederland heeft gegeven is niet toevallig: ze heeft een indrukwekkende internationale muzikale carrière achter de rug. Vanaf jonge leeftijd leerde ze instrumenten spelen als piano en fagot en na de middelbare school studeerde ze vijf jaar lang muziekpedagogiek. Vervolgens ging ze naar het conservatorium in Dresden waar ze afstudeerde als operasoliste en zangdocente. Met verschillende koren zong ze jarenlang in concertzalen door heel Europa en daarnaast stond ze ook nog eens vijf jaar lang als popzangeres op tientallen podia.

De NootjesTrommel 

Toen ze moeder werd van twee kinderen kwam het gezinsleven op de voorgrond. Enkele jaren later viel haar oog op een bericht over een opleiding tot vakdocent Muziek op Schoot in Utrecht. Ze werd gelijk enthousiast en na het succesvol afronden van de opleiding startte ze met haar eigen bedrijf De NootjesTrommel. Op die manier kon ze haar passie voor muziek combineren met haar liefde voor kinderen. Mét succes, want ze heeft sinds de oprichting van De NootjesTrommel 5 jaar geleden al honderden ouders en kinderen begeleid. Velen van hen komen, als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, steeds weer terug. Muziek is een enorme verrijking voor de kinderen en hun ouders. En hoewel ze in haar huidige baan geen staande ovatie krijgt, maken de stralende ogen van de kinderen haar net zo gelukkig.

Dit artikel en de foto’s zijn van de hand van Geert Nijboer.

Back To Top