skip to Main Content

Eind april vond in Forum Images het Fantastisch Kinderfilmfestival plaats. Een echt festival inclusief festivalbandje en muntjes. Twee moeders (en twee dochters) sterk reviewde MoedersinGroningen.nl dit filmfestival op uitnodiging van Forum Images. Het festival is jaarlijks, dus houd de website in de gaten. Of kijk in onze agenda :).

Mijn eigen indruk was erg, erg leuk. De film die Emily en ik zagen (Picknick met Taart) was heel mooi. Ook voor volwassenen (vind ik vaak niet zo aan de hand). En, ook handig: precies op een goede lengte voor mijn driejarige buitenmeisje. Ook de andere kinderen in de zaal hielden het goed vol. De sfeer en het Warenhuis (zie verderop) vielen erg goed. Mooi georganiseerd, goede films en een fijne plek.

Lees hieronder hoe Yvonne Westerhof en haar dochter het festival beleefden. En ga volgend jaar! TIP! :)

Rode loper en Bellenbaas
Rode loper & bellenbaas

 Op de rode loper bij het Fantastisch Kinderfilm Festival in Forum Images

Als filmliefhebber breng ik mijn kinderen graag de wondere wereld van de cinema onder de aandacht. En toen ik uitgenodigd werd om het Fantastisch Kinderfilm Festival te beoordelen wilde mijn dochter erg graag mee. We bezochten 28 april het festival in Filmhuis Forum Images met haar ‘Winkel Rinkel Warenhuis’ en kozen als film de toepasselijk genaamde ‘De wonderwinkel van mr Magorium’. Het werd een geslaagde middag.

http://youtu.be/3aZBH2czNFg

Het Festival

Het Fantastisch Kinderfilm Festival is niet nieuw, maar al twaalf jaar geleden ontstaan uit het ‘volwassen’ Imagine Nederlands Film Festival. Het is een reizend festival en behalve in 11 andere filmhuizen was het festival dus onlangs te vinden te Groningen in Forum Images. Drie dagen lang konden kinderen het festival met het thema van dit jaar ‘Winkel Rinkel Warenhuis’ bezoeken. Het kopen van een filmkaartje gaf tevens toegang tot het Warenhuis.  We vonden het vooral leuk dat we 3 muntjes kregen waarmee in het warenhuis “betaald” kon worden.

Het Warenhuis

De Winkel bleek  een interactief landschap voor kinderen van 2 tot en met 10  jaar, waarin de wonderlijke wereld van beeld en geluid ontdekt kon worden. Mijn dochter (8 jaar) kon er workshops volgen zoals het maken van je eigen inpakpapier of het samenstellen van een stopmotion filmpje. Ook kon zij een eigen reclame opnemen, verrukkelijke bonbons maken én als een echte filmster over de rode loper paraderen. Het doel was om zo in samenspel fantasieverhalen te vertellen en te delen. Echter het was er de zaterdag dat wij er waren helaas zo rustig dat er weinig samenspel en interactie was voor mijn dochter.

De workshops waren leuk, maar we kwamen natuurlijk voor één van de fantasievolle films die op het programma stonden. Er stonden vooral wat oudere klassiekers geprogrammeerd zoals ‘Pippi de film’ en ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’. De recentere films die gedraaid werden, waren vooral geschikt voor de allerkleinsten (2-6jaar) en aangezien mijn dochter wat ouder is, hebben wij daarom gekozen voor ‘De Wonder Winkel van mr Magorium’ uit 2007. Een leuke familiefilm over een vreemde, fantastische en zelfdenkende speelgoedwinkel.

De Film

Magoriums winkel is een film die uitnodigt uit tot spectaculaire avonturen, waarbij fantasie de enige begrenzing is. Net zoals Pixar/Disney met ‘Toy Story’(1995) wordt er een complete speelgoedwinkel tot leven gewekt, maar dan met ‘live motion’ in plaats van animatie. De eigenaar van de winkel  meneer Magorium (Dustin Hoffman- Wim T. Schippers) is al 243 jaar en wil met pensioen. Daarom vraagt hij zijn assistent Molly Mahoney (Natalie Portman- Angela Schijf) of zij de zaak van hem overneemt.  Maar ze twijfelt of ze het wel kan. Gelukkig komt dit natuurlijk allemaal goed. De hele film ademt de sfeer van plezier en verbeeldingskracht. Daarnaast is er ook nog plaats voor onderwerpen als tijdsbesef, sterfelijkheid en individualiteit. Deze combinatie is heel knap en op natuurlijke wijze naar voren gebracht. Het kijken van Mr. Magorium was (hoewel het hier en daar wat gedateerd voelde) een feest voor zowel dochter als haar mama.

Oordeel:

Leuk interactief festival wat kinderen kennis leert maken met film op een speelse manier. Een aanrader om volgend jaar te gaan bezoeken!

 

 

Back To Top