skip to Main Content

Tandartsenpraktijk Haren | Ontspan met Karel Kies

Met je kind naar de tandarts gaan; hier kunnen sommige moeders en vaders, maar ook het kind zelf enorm tegenop zien. Kinderen kunnen het echter ook als een leuk uitje zien, mits ze een tandarts hebben die feeling heeft met het behandelen van kinderen. Bij Tandartsenpraktijk Haren vinden ze het een grote uitdaging om er voor te zorgen dat kinderen en volwassenen het bezoek aan de tandarts naast een noodzakelijkheid ook als een prettig uitje ervaren.

Daarom hebben zij na tien jaar ervaring als tandarts een visie ontwikkeld over het behandelen van kinderen. Deze visie hebben ze op de onderstaande manier vormgegeven.

Woonkamer

De praktijk heeft geen steriel uitziende wachtkamer, maar een ‘woonkamer’ met een heerlijke zitbank, een rijk gevulde lectuurmand, een ‘houten’ vloer, en een uitgebreide kinderhoek met kinderkeukentje en knutselhoek.

Karel Kies

De kern van het kinderprogramma wordt gevormd door Karel Kies, bedacht en gemaakt door tandarts Maaike en tandarts Daniela, om de kinderen alles uit te leggen over de bezoekjes aan de tandarts. Hij ligt al op de bank in de wachtkamer, maar is ook aanwezig in de behandelkamer. Karel vind je terug op de website, in hun folders en op het speciale poetsdiploma.
Karel heeft een wakker gezichtje aan de ene kant en aan de andere kant een slapend gezichtje. Ze leggen kinderen uit dat een kies die getrokken moet worden eerst moet gaan slapen (verdoving). Met slaapzalf (voorverdoving) zorgen ze dat het tandvlees alvast gaat slapen. Daarna geven ze ‘slaapwater’ aan de kies, zodat deze ook gaat slapen. Ze laten eerst het wakkere gezichtje van Karel zien vóór de verdoving. Als ze het daadwerkelijke prikje gaan geven vragen ze de kinderen goed over de wangetjes van Karel te wrijven. Dit leidt af waardoor zij, in combinatie met de voorverdoving, zich niet zo bewust zijn van het prikje. Als de verdoving gegeven is draaien ze Karel om en laten ze zien dat Karel ook even is gaan slapen.

Heldere uitleg

Als de tandartsen een vulling moeten maken dan zullen ze dit in kindertaal eerst uitleggen, maar ook laten zien. Ze leggen uit dat een kiesje maken lijkt op haren wassen. Ze hebben een douche (de boor waar water uit komt), een kiezenborstel (de boor die het zachte materiaal weg haalt) en de kiezenshampoo (etsgel). Daarna komt de kiezenklei (composiet) in de kies die ze met een magische lamp (uithardingslamp) hard kunnen maken. Dit alles is voor te doen op de nagel van het kind waardoor ze heel voorspelbaar en behapbaar een kies kunnen repareren.

Vriendelijke kleding

Zowel de tandartsen als de assistentes zijn vriendelijk gekleed in een licht groene polo, witte broek en sneakers.

Gouden troon

Er zijn twee ‘gouden’ behandelstoelen en als kinderen op de stoel liggen, krijgen ze een zonnebrilletje op, omdat een tandartsenlamp best fel is.

Onze visie en praktijkvoering ten aanzien van kindertandheelkunde omvat meer dan de bovenstaande voorbeelden. Het welbevinden van de patiënt, van kleuters tot en met senioren, staat voor ons sowieso centraal.

Wil je meer weten of ben je heel nieuwsgierig hoe deze tandartsenpraktijk er van binnen uit ziet? Loop gerust eens binnen of neem een kijkje op de site! Jullie zijn van harte welkom!

Praktische informatie

Adres: Rijksstraatsweg 204b, Haren
Telefoon: 050-5345085
Mail: info@tandartsenpraktijkharen.nl

Openingstijden

Maandag: 8.00-17.00 uur
Dinsdag: 8.00-17.00 uur
Woensdag: 8.00-17.00 uur
Donderdag: 8.00-21.00 uur
Vrijdag: 8.00-12.00 uur

Back To Top