skip to Main Content

Vijf tips voor een geslaagd kinderfeestje

Bijna elke ouder krijgt er op een gegeven moment mee te maken: Het eerste kinderfeestje. En dat kan nog best wel eens overweldigend zijn, want er zijn nogal wat opties om uit te kiezen. Het belangrijkste bij de keuze voor een kinderfeestje is dat je heel dicht bij jezelf en je kind blijft. Want je wilt uiteindelijk dat jouw kind het naar zijn zin heeft en vaak hebben ze daar echt geen enorme knalfeesten voor nodig. Om het voor jullie iets makkelijker te maken, hebben wij vijf tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Locatie

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het kinderfeestje lekker thuis te vieren. Vooral bij jongere kinderen is dit een hele goed optie, want ze zijn in de veiligheid van hun eigen huis. Kijk goed naar de weersverwachtingen en bedenk een paar leuke spelletjes die je binnen en/of buiten kunt spelen. Wil je een rustmoment inlassen dan kun je een korte film aanzetten en bakjes popcorn of chips geven met een lekker glaasje ranja.

Zie jij het nou helemaal niet zitten om je hele huis op de kop te hebben staan, dan kies je voor een feestje op locatie. Er zijn heel veel opties om uit te kiezen, zoals een feestje bij de bioscoop, een kookworkshop of lekker naar een binnenspeeltuin. En bij de meeste kinderfeestjes buiten de deur zit ook meteen het eten en een traktatiezakje inbegrepen, zodat je de kinderen met een volle buik weer thuis aflevert.

Tip 2 : Hoeveel kinderen / even of oneven

Toen onze kinderen twee jaar geleden van school wisselden, moesten we er enorm aan wennen dat hier de kinderen vaak samen hun kinderfeestje vieren. Dat betekent namelijk dat er vaak hele klassen worden uitgenodigd. Wij hanteerden altijd zelf de regel dat onze jongens net zoveel kinderen mochten uitnodigen als dat ze oud werden. Werd zoonlief zeven, dan mocht hij zeven kinderen op zijn feestje vragen. Nou waren we hier niet altijd heel secuur in, want wij vinden het wel heel prettig als er een even aantal kinderen is. Dat is handiger met activiteiten als een speurtocht of bowlen.

Kijk dus goed naar de activiteit die je gaat doen tijdens het feestje. Kies je voor een middagje bioscoop, dan is het niet zo belangrijk of er een even aantal kinderen is en zal er ook niet zo gauw ‘plaatsgebrek’ zijn. Maar ga je iets doen waar een of ander ‘wedstrijdelement’ in zit, dan kun je beter zorgen dat er twee gelijke teams gevormd kunnen worden.

Tip 3: De duur van het feestje

Ook hier is het weer heel belangrijk om te kijken naar de leeftijd van de kinderen op het feestje. Jongere kinderen hebben vaak genoeg aan 2 tot 3 uur vermaak, terwijl oudere kinderen het meestal wel wat langer volhouden. En ook de activiteiten die je gepland hebt, zijn zeker van belang. Vier je het feestje thuis, maak dan van tevoren alvast een grove tijdsplanning. Reserveer bijvoorbeeld een half uur voor taart eten en cadeautjes uitpakken, daarna een uur voor spelletjes spelen enzovoorts. En bedenk van tevoren ook wat je kunt doen als er onverhoopt toch een half uurtje tijd overblijft. Zo hebben wij wel eens een cd aangezet waarop de kinderen heerlijk hebben staan dansen.

Tip 4: Kies een budget

Laten we eerlijk wezen, niet iedereen heeft een enorm budget om een uitbundig kinderfeestje te organiseren. Gelukkig kun je met heel weinig toch een heel leuk feestje vieren. In dit geval zal een feestje thuis het voordeligst uitpakken. In plaats van een gepersonaliseerde taart koop je een simpele cake bij de supermarkt. Geef elk kind een flinke plak en zet daarbij een bus slagroom op tafel, samen met bijvoorbeeld smarties, hagelslag, spekjes en ga zo maar door. Zo kunnen ze zelf hun eigen ‘taartje’ bouwen en welk kind wil dat nou niet?

Ook traktatiezakjes zijn heel voordelig zelf samen te stellen. De meeste winkels en supermarkten verkopen uitdeelzakjes snoep en vaak ook kleinigheidjes om te trakteren. Een zak ballonnen is zo gekocht, net als bellenblaas of mooie stiften. Zo heb je voor nog geen euro per kind een goedgevuld zakje om mee naar huis te nemen. Een kinderhand is gauw gevuld en jouw portemonnee blijft dat hierdoor ook.

Tip 5: De uitnodiging

Last but not least: Onderschat niet het belang van een goede uitnodiging! Want wat moet daar nou allemaal op komen te staan? Een overzichtje:

* Wie is er jarig?
* Wanneer is het feestje?
* Van hoe laat tot hoe laat?
* Waar is het feestje?
* Wordt je thuisgebracht?
* Moet je nog iets meenemen? Zwemkleding of regenlaarzen bijvoorbeeld.
* Cadeautip? Staat er een krat klaar bij een speelgoedwinkel.
* Telefoonnummer en/of email ouders? I.v.m. eventuele afmelding of vragen.

Ik heb zelf recentelijk online uitnodigingen besteld. Mijn oudste zoon vierde zijn verjaardag deze keer namelijk met zijn beste vriendin en wij vonden het wel heel leuk als er een foto van hun voorop kwam te staan. Dit maakt zo’n uitnodiging natuurlijk nog veel persoonlijker en ook nog eens leuk om te bewaren. Wil jij dit ook doen? Hier deed ik het en ik was er erg tevreden over! Eenvoudig gemaakt, snel geleverd en ook nog eens voordelig!

Back To Top