skip to Main Content

Weet je nog? Je kleintje, net een paar weekjes oud, in diepe slaap in zijn/haar wiegje. De beide armpjes omhoog gestoken langs het gezichtje, zachtjes ronkend. Voor mij was dit iets waar ik uren naar kon kijken.

En dan komt het moment dat je de babykamer inloopt en je kindje voor het allereerst rechtop staat, glunderend van trots, de knuistjes stevig om de rand van het bed geklemd.

Ze worden zo snel groot, toch? En met dat ze groeien, veranderen ook hun behoeften.

Dan komt het moment: een groter bed. Een echt bed.
Meestal is je kindje tussen de 2 en 3 jaar oud als hij of zij voor het eerst een wat groter bed beslaapt.

Maar waar let je op als je een groter kinderbed kiest? Wij geven je vijf tips!

Tip 1: De grootte van het kinderbed
Misschien wel de belangrijkste factor bij de keuze van een kinderbed is de grootte. Het liefst koop je een bed op de groei, zodat je er ook voor langere tijd gebruik van kunt maken.
Zo kun je kiezen voor een kinderledikant (70 x 140), een tussenmaat (70 x 160), een meegroeibed (90×135/205) of een standaard eenpersoonsbed (100×200).Behoorlijk wat keuze dus! Het moet in het begin niet te groot zijn, zodat het wel de gewenste geborgenheid biedt. Je wilt natuurlijk niet dat je kleintje “verzuipt” in een enorm kinderbed. Maar een bed dat na een jaar of 2 al te krap wordt, is ook vaak geen optie.

Is de kamer van je kind niet bijzonder groot, denk dan ook eens aan een bed waar opbergruimte in zit. Sommige kinderbedden hebben speciale lades eronder waar bijvoorbeeld het beddengoed bewaard kan worden. Dit scheelt weer extra kastruimte en de schone lakens zijn fijn binnen handbereik!

Tip 2: Een goede basis: kies een goede lattenbodem
Naast de grootte van het frame, is ook zeker de bodem van het kinderbed een belangrijk punt. Een kind heeft een stevige bedbodem nodig die ook nog eens goed ventileert. Bij een lattenbodem weet je zeker dat de ventilatie goed is. Wel is het nog van belang dat zo’n lattenbodem ook stevig is, dus niet snel doorzakt en vlak is en blijft.

Tip 3: Kies een geschikt kindermatras
Uiteraard is een goede matras een voorwaarde voor een fijne nachtrust. Kies een matras die minimaal 8 cm dik is en zorg dat deze niet te zacht is. Dit voorkomt het gevaar dat je kindje stikt wanneer het zijn/haar gezicht in de matras duwt. Een matras van polyether is voor een kinderbed de beste keuze.

Zorg ook vooral dat de matras precies in het frame past. Meer dan 2 cm ruimte tussen het frame en de matras kan gevaarlijk zijn.

Tip 4: Het materiaal van het frame
Kinderbedden zijn er in vele soorten, maten en materialen. De meeste bedden zijn speciaal ontworpen voor kinderen en hierbij is uiteraard ook rekening gehouden met de veiligheid van het materiaal. Let bij je keuze goed op of het bed niet snel beschadigt, de verf niet snel loslaat en er geen splinters los kunnen komen.

Tip 5: Een kinderbed met een thema?
Zoals al eerder gezegd, kun je bij de keuze van het kinderbed rekening houden met eventuele (toekomstige) broertjes of zusjes. Wil je graag dat het bed van je kleine meid later gebruikt kan worden door haar broertje, dan is een prinsessenbed waarschijnlijk niet de slimste keuze. De meeste jongetjes worden hier namelijk niet zo blij van. En de meeste meisjes liggen liever niet in een raceauto. Bedenk dus goed of je een kinderbed met een thema kiest of toch voor een meer neutrale variant.

Kinderbed
Back To Top