skip to Main Content

Het is dichtbij, het is er gezellig en het is voor kids daarmee een perfect dagje (of weekendje) uit. Voor jezelf trouwens ook (of, sssst, met vriendinnen :)) -> Schiermonnikoog.

Door Minke.

Leuke bootreis vanaf Lauwersoog
Schiermonnikoog bereik je in 45 minuten met de boot vanaf Lauwersoog. Een heel leuk tochtje en bij mooi weer is het zeker de moeite waard het dek te bezoeken. Aan boord kun je eten en drinken kopen, zelf meenemen kan natuurlijk ook.

Een beetje op tijd bij de haven in Lauwersoog is wel wenselijk in het hoogseizoen: het kan er dan erg druk zijn. Niet alleen staat er dan een rij bij de kassa; dan is parkeren ook veel lastiger. Kaarten kun je hier online kopen en zijn geldig voor een langere periode (dus niet op een specifieke datum). Het tarief wisselt per seizoen van EUR 13,00 tot 15,00 voor een volwassene en EUR 7,00 tot EUR 8,00 voor een kind (4 t/m 11 jaar). De boot vaart meerdere keren per dag naar Schiermonnikoog. Check hier de dienstregeling.

Tip: Als je veel bagage bij je hebt, kun je deze in de bagagekarretjes leggen en bij aankomst op Schier weer ophalen. Tip 2: onthoud het nummertje van de kar :).

Met de auto naar Lauwersoog
Parkeren bij de haven van Lauwersoog kan goed. En dat is handig, want auto’s zijn niet toegestaan op Schiermonnikoog. Het dagtarief van het parkeerterrein is EUR 5,- per kalenderdag. Betalen kan bij wegrijden met pin, creditcard of contant. Voor het adres en de openingstijden kijk je op deze website.

Met de bus naar Lauwersoog
Er is een rechtstreekse busverbinding met Lauwersoog vanaf het Centraal Station in Groningen. Voor de kids is een busreis meestal erg leuk en gezellig, dus prima optie! De busreis duurt ongeveer een uurtje en de bussen rijden op de vertrektijden van de boot. Hier vind je meer informatie daarover.

Op Schier, op de fiets
Aangekomen op Schiermonnikoog, staan er al bussen te wachten om je naar het dorp (of andere bestemming) te brengen. En het fijne is: als de bus vol is, komt er snel weer een nieuwe.

Op Schier is het fijn een fiets te huren. En daar is genoeg gelegendheid voor. Toen ik met mijn dochter een fiets ging uitkiezen, kozen we voor een gezellige tandem. Die is er ook in de uitvoering dat je er met één volwassene en twee (!) kinderen op kunt. Niet gevreesd; het fietsen was erg makkelijk :). Bakfietsen, fietsen met kinderzitjes, kinderfietsen en fietskarren zijn ook beschikbaar. In het hoogseizoen kan het handig zijn even te reserveren. Dat kan bijvoorbeeld via deze site (ik heb gehuurd bij Schierfiets).
Je kunt er ook voor kiezen de fietsen al in de haven mee te nemen en gelijk te beginnen met een mooie fietstocht.

Tip: onthoud het nummer van je fiets. Dikke kans dat er eenzelfde (of meerdere) naast die van jou wordt geparkeerd en dan is het lastig verder fietsen. Door het nummer kan je precies zien welke van jou is. En zet de fiets altijd op slot!

Duinen, bos, strand, zwemmen
Het leuke van fietsen op Schiermonnikoog vind ik dat je voor elk wat wils kunt opzoeken. Het strand is natuurlijk een must-go. En welke kant je ook op fietst… :). Vanuit het dorp ben je in een half uurtje makkelijk bij de eerste toegang tot het strand. De paddestoelen langs de route wijzen je de weg. Ga je liever naar het bos? Of zwemmen in de Berkenplas? Kan allemaal. Je kunt uren fietsen, maar het ook beperken tot het strand en weer terug.

Fietsroutes vind je bij de VVV, maar met de paddestoelen en een beetje Google Maps kom je een heel eind.

Eten en drinken
Je kunt het dagje Schier natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Broodjes en drinken mee in de rugtas, of kopen bij de supermarkt/bakker in het dorp. Als je iets meer budget hebt, is Strandpaviljoen De Marlijn een mooie tip. Heerlijke loungebanken en een kinderspeelplaatsje in het zand met goed zicht op de kids. Goede borrelhapjes, lekkere wijntjes en koffie.
Ook in het dorp vind je verschillende restaurants, van luxe tot wat goedkoper.

Tip: Hotel Graaf Bernstorff heeft lang zon op het terras en biedt netjes geprijsde gerechten aan (naast de wat luxere á la carte).

Toch overnachten?
Schiermonnikoog is zo lekker om te zijn dat je er makkelijk een paar dagen (of zelfs weken) kunt verblijven. Mijn dochter en ik waren er 4 nachten en we hebben ons geen moment verveeld. Wij hebben een privé-adresje waar we kunnen slapen, maar er is genoeg te vinden aan appartementen, hotels, huisjes in de duinen of op de camping. Wees er voor de vakanties en populaire weekenden wel op tijd bij; het boekt nogal snel vol.

 Booking.com

Bedenk bij het boeken goed waar je zin in hebt; lekker in de natuur, of juist wat dichter bij het dorp? Zelf vind ik het laatste heel prettig, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders.

Heb jij een goede tip voor een overnachting op Schiermonnikoog met kids? Laat het dan weten, voegen we die toe!

Altijd mooi weer
Men zegt dat het op de Waddeneilanden altijd mooi weer is. Natuurlijk niet helemaal waar, maar feit is wel dat het er vaak mooier is dan op het vaste land. Dit is geen wetenschappelijk onderbouwde uitspraak, maar laat je niet te snel afschrikken door regenachtige voorspellingen. Want grote kans dat het overwaait en, echt: lekkere bitterballen & warme choco met uitzicht op het strand is nog altijd zeer de moeite waard.

Handige sites over Schier
De site van Wagenborg Passagiersdiensten; zij doen de overtocht per boot en bieden veel relevante en praktische info op hun site. je kunt hier ook online een kaartje voor de boot kopen.
VVV Schiermonnikoog. Praktische info, maar ook de mogelijkheid een accommodatie te boeken. En handige tips ter voorbereiding.
Zelf boek ik vaak hotelkamers via Booking.com. Werkt makkelijk, is vaak nog te annuleren en betalen hoeft meestal pas in het hotel zelf. Andere optie is bijvoorbeeld via AirBNB.
Op IENS worden de restaurants op Schiermonnikoog beoordeeld (bijna allemaal vrij goed, trouwens).

Meer tips? Laat het weten!

En alvast veel plezier op Schier!

Een dagje Schiermini

Back To Top