skip to Main Content

Elk kind een gelijke kans

Ieder kind in Nederland is even belangrijk. Of het nou uit Zeeland komt of in Groningen woont, arm of rijk, elk kind moet mee kunnen doen met zijn leeftijdsgenootjes. Helaas is dit niet voor elk kind weggelegd, want nog steeds groeien te veel kinderen in armoede op.

Hulp in natura

Om ook die kinderen in armoede een eerlijke kans te geven, heeft staatssecretaris Klijnsma (van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vorig jaar besloten om jaarlijks 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen. Dit geld wordt niet rechtstreeks uitgekeerd aan de betrokken gezinnen, maar zal naar rato verdeeld worden onder de Nederlandse Gemeenten.

Elke Gemeente is zelf verantwoordelijk voor het armoedebeleid en zal dit extra budget dan ook naar eigen inzicht besteden. Dit doen ze niet alleen, maar in samenspraak met verschillende fondsen en verenigingen. Zo kun je denken aan het Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld, maar ook aan consultatiebureaus, scholen en sportverenigingen.

Armoede in Groningen

In onze eigen stad Groningen leeft maar liefst 1 op de 5 kinderen in armoede. Groningen staat dan ook op de derde plaats in de lijst van armste Gemeenten in Nederland. Omdat ook alle kinderen in Groningen een gelijke kans verdienen, trekt Groningen dit jaar ruim 2,2 miljoen euro uit om deze kinderen te helpen. Om dit geld op de juiste manier te besteden, werkt de gemeente samen met scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ook kinderen mogen meedenken over wat voor hun het verschil zou maken.

Concrete plannen 

In de gemeente Groningen zijn inmiddels concrete plannen gemaakt om het extra geld te besteden. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

MaatwerkKindBudget

De WIJ teams kunnen in hun eigen wijk een zogenaamd MaatwerkKindBudget inzetten. Doordat zij betrokken zijn bij de bewoners in de wijk, weten zij precies hoe zij dit het beste kunnen besteden.

Sport, onderwijs en cultuur

Voor kinderen is het heel belangrijk dat zij kunnen sporten en mee kunnen doen met culturele activiteiten. En ook op school mogen zij natuurlijk niet achterblijven bij hun klasgenoten. Daarom krijgen het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds en Stichting Leergeld een extra bijdrage. Van dit geld kan dan bijvoorbeeld de contributie voor de sportclub worden betaald, maar ook schoolspullen en excursies.

Haal nóg meer uit je Stadjerspas

De Stadjerspas is natuurlijk al jaren een heel mooie manier om korting te krijgen op diverse producten en diensten voor mensen met een lager inkomen. Met het extra geld dat de gemeente nu te besteden heeft, wordt ook het aanbod van de Stadjerspas verder uitgebreid. Zo komen er o.a. babybonnen, die te gebruiken zijn voor artikelen voor kinderen tussen 0 en 4 jaar.

Zwemdiploma B

Naast het geld dat al beschikbaar wordt gesteld aan kinderen van minima voor het behalen van zwemdiploma A, wordt dit nu ook mogelijk gemaakt voor het B-diploma.

 

Bronnen: Gemeente Groningen, Rijksoverheid

 

 

 

 

Back To Top