skip to Main Content

Het leven als een dobbelspel

Ik val even met de deur in huis. Nederland telt ongeveer 1,6 miljoen samenwonende stellen. En van de 3,3 miljoen gehuwde stellen heeft maar liefst 80% eerst samengewoond. Al deze samenwoners erven niet van elkaar zonder testament en dat terwijl meer dan de helft van de mensen van 18 jaar en ouder geen testament heeft. Een snelle rekensom is niet nodig. Je hebt zelf allang geconcludeerd of jij of een van jouw naasten in de hiervoor geschetste categorie valt.

Wat maakt dat we het onderwerp graag voor ons uit schuiven en er het liefst niet aan denken? Waarom laten we ons niet informeren? Denken we: “Het overkomt ons niet?” “Het gaat wel aan onze deur voorbij…” Ik zal je niet belasten met meer confronterende cijfers en statistieken. Het onderwerp is immers al ingewikkeld genoeg. We praten op een verjaardag toch veel liever over de vakantie.

Onlangs kwam een nichtje op bezoek. Nu houd ik persoonlijk erg van een potje Yahtzee maar deze keer kwam het er niet van. Van een gesprekje over ditjes en datjes en over het overlijden van een 101 jarige vrijgezelle tante ging het gesprek ineens over sterven en erven. Ik noemde zo een aantal zaken welke in een testament opgenomen kunnen worden. Verbaasd keek zij mij aan over wat er allemaal mogelijk is. Ik was evenzo verbaasd dat zij zich bijna schaamde dat zij als samenwoner met eigen woning niets geregeld heeft. Zij stelde een aantal vragen over haar eigen situatie en na beantwoording was haar duidelijk wat zij ongeveer wilde met haar testament. We spraken nog even verder en bij vertrek vroeg zij mij of ik een notaris wist die een testament kon opstellen. Een beetje opgelucht nam zij afscheid. Volgende keer weer een potje Yahtzee. Doe je mee?

Carin M. van Houten FFP RB

Belastingadviseur en financieel planner

 

Back To Top