skip to Main Content

Sta je daar, in de Bieb. Duizenden boeken. Welke zijn nou echt leuk? Met deze tips weet je zeker dat je niet misgrijpt. Mieke Ruigrok is jeugdbibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek Groningen en selecteert speciaal voor MoedersinGroningen.nl regelmatig de mooiste boeken.

krokodil
Ik zou wel een kindje lusten

Ik zou wel een kindje lusten – voor kindjes van ongeveer 4 jaar 

Mieke: “Erg grappig om voor te lezen en groot succes bij kinderen van groepen 1,2 en 3 waar ik het kortgeleden aan heb voorgelezen. Veel herkenning en lachsalvo’s. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een Afrikaans dorp.”

Over het boek: Kleine krokodil krijgt elke dag lekkere bananen om groot en sterk te worden. Op een dag wil hij niet eten, omdat hij meer trek heeft in een kindje. Mama en papa krokodil proberen hem tevergeefs over te halen om iets anders te eten. Aan de rivier ziet de kleine krokodil een meisje dat hij wil opeten, maar ze roept uit dat hij beslist nog heel wat moet eten als hij ooit groot genoeg wil worden en gooit hem gezwind in het water. Opeens heeft hij ontzettende trek in bananen, want nu wil hij plots groot en sterk worden. De kleine krokodil reageert zoals elke nukkige kleuter die zijn zinnen op iets heeft gezet. Zijn ouders kunnen hem niet overtuigen, maar als zijn eigen actie mislukt, holt hij snel naar hen terug. Dit prentenboek in oblong formaat bevat duidelijke waterverfillustraties die meestal een dubbele pagina beslaan. De dieren zijn licht karikaturaal getekend, wat een expressief en grappig effect heeft. Door het boek heen geven de stand van de zon en de kleurkeuze het verloop van morgen tot avond weer. De tekst onder aan de bladzijden bevat dialogen en laat zich vlot voorlezen. Een verrassend en humoristisch prentenboek voor kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Auteurs: Sylviane Donnio , Dorothee de Mondfreid

Meer informatie op de website van de bibliotheek.

 

sam
Toen kwam Sam

Mieke: Dit is een ontroerend, sfeervol verhaal van vriendschap tussen een jongen en een hond. In dit geval zoekt niet de jongen de hond uit maar de hond de jongen. Ook volwassenen kunnen geroerd raken. Heel mooi om voor te lezen, dus. V.d.Vendel heft zich bijzonder goed ingeleefd in de gevoelswereld van een jongen van 9. Maar ook jongere kinderen zullen van Sam houden. Mooi om te weten is nog dat het verhaal gebaseerd op een ware gebeurtenis bij familie van schrijver in Canada. De hond bestaat dus echt.

Over het boek: Op het erf van de boerderij waar de 9-jarige Kix en zijn zusje Emilia wonen, staat op een dag ineens een grote witte hond. Hij lijkt verwaarloosd. Kix en Emilia zijn al snel verknocht aan hem en noemen hem Sam. Zouden ze hem mogen houden? Hun moeder en de andere dieren reageren alvast goed, maar hun vader twijfelt. Op een nacht is de oude eigenaar er opeens: Cracker, de zoon van de oude knorrige overburen, die na het faillissement van zijn schapenbedrijf in een psychiatrisch ziekenhuis belandde. Hij wil opnieuw beginnen en Sam doden. Veel meer om het lijf heeft het verhaal niet, maar het is een sympathiek en vrolijk verteld verhaal met een hoofd- en heldenrol voor de jonge Kix. De auteur (van o.a. ‘Sofie en de pinguins’*, voor dezelfde doelgroep ) weet zoals altijd goed raad met zo’n aarzelend stoere jongen. De manier waarop hij het gezin neerzet, is hartverwarmend. Met mooie, subtiele zwart-witte pentekeningen van Philip Hopman. Om zelf te lezen voor kinderen vanaf ca. 8 jaar. Ook een mooi verhaal om voor te lezen. Toen kwam Sam won een Zilveren Griffel 2012. – Martijn Nicolaas

Mieke: “Het is net bekend geworden dat dit boek vertaald gaat worden in maar liefst elf Zuid Afrikaanse talen! Kunnen kinderen daar ook genieten van prachtig verhaal over vriendschap tussen kind en dier.”

Auteurs: Edward van de Vendel, Philip Hopman

Meer informatie op de website van de bibliotheek

In 2012 is een vervolg uitgekomen: De raadsels van Sam.

Jij bent je breinn
Jij bent je brein

Jij bent je brein – voor kinderen van ongeveer 8-12 (en ouder)

Mieke: Jan Paul Schutten is een meester in het toegankelijk maken van moeilijke, wetenschappelijke materie voor kinderen. Hij heeft geweldige humor! Hij maakt nieuwsgierig en daagt uit. Wat mij betreft is hij de beste non fictie jeugdschrijver van Nederland. Ook voor volwassenen is dit boek zeer de moeite waard. Zelf ben ik bijvoorbeeld nu wel heel nieuwsgierig naar de dikke pil “Ik ben mijn brein” van Swaab. En een leuk detail: het boek is gedrukt in een nieuw lettertype, speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie. Door de vorm (e-mails) is de tekst opgedeeld in min of meer hapklare brokken zodat het lekker doorleest geen lappen tekst bevat waar dyslectici en moeilijk lezenden moeite mee hebben. Ook een goede tip voor jongens die niet van lezen houden. Vaak houden zij namelijk wel van non fictie.
Laatst werd een ander boek van J.P. Schutten,  “Het raadsel van alles wat leeft –en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel- “ zeer lovend  besproken in De Wereld Draait Door, bijzonder omdat daar bijna nooit jeugdboeken worden besproken.

Over het boek: Jelle en Ionica willen een spreekbeurt houden over het menselijk brein en vragen hersenonderzoeker Dick Swaab per e-mail om informatie. Er volgt een ongedwongen, boeiend mailcontact over de slimste computer die er bestaat, je brein. Uit de complexe materie over dit veelomvattende onderwerp schetsen de auteurs speciaal voor jonge lezers een boeiend en overzichtelijk beeld van de functie en werking van verschillende delen van onze hersenen. Zo wordt er antwoord gegeven op vragen als: Hoe werkt het geheugen? Is er een manier om sneller te leren? Zijn jongens slimmer dan meisjes? Waarom wil je wat je wilt? Enkele van de vele thema’s die aan de orde komen zijn: verschillen tussen jongens- en meisjesgedrag, het gelovige brein, bijnadoodervaringen, het puberbrein, verslavingen en vrije wil. De tekst is gedrukt in lettertype Read Regular, speciaal ontworpen voor mensen met dyslexie. Met veel, ook grappige, zwart-wittekeningen, -doorsneden en -foto’s waaronder enkele tekeningen van Peter van Straaten. Met alfabetisch register en verantwoording. Ook als luisterboek* uitgebracht. Voor volwassenen verscheen ‘Wij zijn ons brein’**, dat een bestseller werd. Deze bijzonder heldere uiteenzetting – beeldend en met humor geschreven – is een aanrader voor jongeren vanaf ca. 12 jaar. – S.E. van Zonneveld

Auteurs: Jan Paul Schutten en Dick Swaab

Meer informatie op de website van de bibliotheek

Back To Top