skip to Main Content

 

5 tips voor een kindvriendelijke woning

Al zijn we als ouders misschien vaak bang dat ons kind iets gebeurt wanneer ze niet bij ons zijn, toch gebeuren de meeste ongelukken nog steeds in en om het huis. Elk jaar belanden zo’n 140.000. kinderen op de Spoedeisende Hulp en in 90% van die gevallen was er een ouder aanwezig. Het is dus geen slecht idee om je woning eens goed onder de loep te nemen. Ben jij benieuwd hoe je je woning zo veilig mogelijk maakt voor kinderen? Wij geven 5 makkelijk toepasbare tips om valpartijen en ongelukken van kinderen in huis te voorkomen.

1. Sluit deuren en ramen

Ben je niet in de buurt van je kind, omdat je bijvoorbeeld boven ‘even’ de was opvouwt? Ondanks dat je misschien maar een paar minuten weg bent, is het belangrijk om de ramen en deuren te sluiten. Door dit te doen, lopen de kinderen niet zomaar de straat op en kunnen ze niet uit het raam klauteren met gevaarlijke situaties tot gevolg. Dit klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar het wordt snel vergeten. Probeer dus voor jezelf iets te bedenken waardoor je het niet vergeet. Denk aan een briefje op de deur.

2. Maak de trap veilig
Een trap is een gevaarlijke plek voor kinderen. Als ze nog maar net kunnen kruipen of lopen gaat het vaak mis op de trap. Laat daarom een traphekje onder- en/of bovenaan de trap plaatsen, zodat de kinderen er niet op of juist af kunnen klauteren. Door antislip-strips op de treden aan te brengen of de trapbekleding te veranderen naar tapijt wordt de trap minder glad. De kosten voor het bekleden van de trap zijn gemiddeld € 45 per overzettrede.


3. Voorkom de klim van een kind
Zo gauw je kind de slag te pakken heeft, klimt het graag op alles wat mogelijk is in huis. Denk hierbij aan onstabiele stoelen of open kasten. Kies dus liever voor stoelen met stevige poten die niet snel omvallen en kasten die helemaal dicht of zelfs op slot kunnen. Mocht je dus van plan zijn om nieuwe stoelen of een nieuwe kast aan te schaffen? Kijk dan niet alleen naar het mooie ontwerp, maar ook zeker naar de veiligheid voor je kind.


4. Sluit elektrische apparaten af
Kleine kinderen proberen van alles uit, stoppen hun vingers ergens in of stoppen iets in hun mond. Vooral bij elektrische apparaten kan dit heel gevaarlijk zijn. Het is dan ook erg belangrijk om elektrische apparaten altijd uit te zetten en het liefst helemaal op te bergen. Zo voorkom je ongelukken met kleine kinderen en bespaar je ook nog eens op de elektriciteitsrekening.


5. Ruim alles op
Om echt een kindvriendelijke woning te creëren is de meest voor de hand liggende tip: ruim alles op. Door regelmatig spullen op te ruimen, kunnen kinderen het niet pakken, het niet in hun mond stoppen en er niet over uitglijden. Zo voorkom je dus de meeste valpartijen of ongelukken!

 

Back To Top